Kukuruzna krupica u hrvatskim se kućanstvima koristi za pripremu palente, a koja se potom poslužuje uz sve od mesnih umaka do bijele kave. No ova namirnica može poslužiti i kao važan sastojak kolača.
Kolači pripremljeni s kukuruznom krupicom su vrlo sočni. Kada im se pridoda neodoljiva aroma limuna i lavande koja cvate u proljeće, dobiva se opojna i slasna desertna kombinacija s kojom ćete iznenaditi svoje ukućane.
Sastojci za fini kolač s limunom i lavandom:
200 grama instant kukuruzne krupice
200 grama maslaca
170 grama bijelog šećera
100 grama brašna
3 jaja
2 limuna
1,5 čajne žličice praška za pecivo
1 čajna žličica sušene lavande
Za sirup:
125 grama bijelog šećera
2 limuna
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. Napravite smjesu za kolač: mikserom istucite maslac sa šećerom otprilike tri do pet minuta dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
3. U posebnoj zdjeli pomiješajte kukuruznu krupicu, brašno i prašak za pecivo.
4. Smjesu postupno dodajte izmućenom maslacu i šećeru.
5. U mikser postupno dodajte i jaja uz stalno miješanje.
6. Na kraju dodajte koricu od dva limuna i sok od jednog limuna, te sušenu lavandu.
7. Smjesu za kolač prebacite u prethodno namašćen kalup promjera 23 centimetara (ili manje) te stavite peći u pećnicu na oko 40 minuta.
8. Prije nego što izvadite kolač iz pećnice provjerite čačkalicom je li smjesa pečena do kraja.
9. Napravite sirup od soka dvaju limuna i šećera. Zagrijte smjesu dok se šećer ne otopi do kraja, a potom vrući sirup prelijte preko vrha pečena kolača koju ste prethodno ispikali čačkalicom.
10. Pustite da se kolač ohladi do kraja prije nego što ga izvadite iz kalupa i narežete i na kriške.
11. Ohlađeni kolač pospite sa šećerom i prahu i poslužite. Dobar tek!