Prema legendi, ljepljivi kolač od maslaca iz St. Louisa nastao je posve slučajno, kada je u tridesetim godinama prošlog stoljeća kuhar zabunom pobrkao omjere pripremajući kolač koji je mislio poslužiti uz kavu.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima Serravalle Designer Outlet - 1 Super popusti Najveći outlet u Europi: Zlatni savjeti za šoping-izlet u Italiju

Nakon što je shvatio što se dogodilo, nije ga donio na stol gostima, nego ga je podijelio na ulici, a kolač je s vremenom postao hit. 

Tradicionalno se poslužuje diljem Missourija za doručak, osobito za lijenih vikenda. Ljepljivi kolač odličan je i drugi dan, a za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka. Nađete li se u St. Louisu, kolač ćete naći pod nazivom gooey butter, odnosno 'ljepljivi maslac', a priprema se i u slađoj varijanti s kremastim sirom.

Sastojci za kolač od maslaca: 

  • 3 žlice (45 ml) mlijeka
  • 5 g suhog kvasca
  • 6 žlica maslaca
  • 45 g šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 veliko jaje
  • 215 g brašna

Gornji sloj:

  • 50 g neutralnog meda ili agavina sirupa
  • 2 ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 170 g maslaca
  • 300 g šećera
  • ½ žličice soli
  • 1 veliko jaje
  • 145 g brašna
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema ljepljivog kolača:

  1. Pomiješajte mlijeko ugrijano na sobnu temperaturu s dvije žlice tople vode. Dodajte kvasac i lagano umutite dok se ne zapjeni.
  2. Izmiksajte omekšali maslac, šećer i sol te umiješajte jaje. Zatim naizmjenično dodavajte brašno i kvasac u mlijeko. Miksajte na srednjoj brzini dok tijesto ne postane glatko, 7 do 10 minuta.
  3. Prebacite tijesto u posudu za pečenje duboku najmanje 2 cm. Pokrijte posudu plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom, stavite na toplo mjesto i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko dva i pol do tri sata.
  4. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pomiješajte med s dvije žlice vode i vanilijom. Miksajte maslac, šećer i sol 5 do 7 minuta pa dodajte jaje te postupno smjesu brašna i meda.
  5. Žlicom izvadite smjesu i stavljajte je u posudu s udvostručenom smjesom. Lopaticom zagladite da bude ravnomjerno raspoređeno. Pecite 35 do 45 minuta. Kolač će imati zlatnosmeđi vrh, ali će mu sredina i dalje biti meka. Ostavite da se ohladi pa pospite šećerom u prahu.