Štap pun mesa mnogima je asocijacija na kebab, ali oni koji su kušali shawarmu, omiljeni arapski street-food zalogaj, znaju da se radi o drukčijem jelu. Shawarma podrazumijeva tanko rezane, marinirane komade mesa koji se slažu jedan na drugi i potom peku. Pečeno meso se uz poseban umak i priloge poslužuje u tortilje, pita kruh ili pogače. U zagrebačkoj Gajevoj ulici na broju 23 shawarma se poslužuje u tortiljama, u Shawerma Arabiji, arapskom restoranu koji radi od ponedjeljka do subote i u vrijeme kasnog doručka (od deset). 

"Za shawermu se koriste pažljivo birani čisti komadi mesa, koji nisu samljeveni u smjesu, kako to često bude kod kebaba, a sam je princip pečenja na plinu, na vertikalnom štapu. Zbog takve termičke obrade shawerma je sočna, meka i puna arome", kažu Raed i Vesna Arafat, vlasnici i glavni chefovi restorana Shawerma Arabia, dodajući kako meso i povrće koje upotrebljavaju dolazi s hrvatskih farmi i iz hrvatskih vrtova.


"Važno nam je da meso dostupno u našem restoranu bude halal, a kako to ovisi o obradi i pripremi hrane, odlazimo na farme provjeriti da sve bude po arapskim pravilima", kažu te naglašavaju kako se posebna pozornost pridaje i začinima, koji se polako razvijaju tijekom jela i daju finu aromu piletini, teletini i krumpirićima.

"Veseli nas što se ljudima sviđa shawerma kakvu smo i mi jeli dok smo živjeli u Jordanu. Trudimo se svojim gostima biti turistički vodiči kroz arapsku gastronomiju i kulturu, pa onima koji su zainteresirani rado pričamo o Petri i o Jordanu, a strancima pak govorimo o Hrvatskoj", otkrivaju Vesna i Raed.

Osim pileće (37 kuna) i teleće shawarme (41 kuna), u ponudi imaju i shawerma salatu od junetine (50 kuna), falafel wrap (29 kuna), krumpir pečen na maslinovu ulju s orijentalnim začinima i domaćim jajima (39 kuna), tahini s bobom, kuminom, češnjakom, papričicama, limunom i rajčicom (45 kuna) te druga jela od mesa i povrća.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju