• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Anarhija u centru Zagreba: Restoran u kojem će noćne ptice i ljubitelji hrabrih okusa doći na svoje

Sopal koji je nastao u vrijeme kada je pandemija zatvarala restorane krši pravila radnim vremenom do jedan sat nakon ponoći, uzbudljivom vinskom listom, kao i jelima za koja se nemojte vezati - jer će nestati s jelovnika čim se pojave bolja...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 31.10.2023 08:10 komentari
viber Created with Sketch.
Sopal - 6
Sopal - 6 (Foto:Punkufer)

Galerija Sopal - 6 4 Sopal 4 Sopal - 7 4 Sopal - 5 4

U trendu Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Piletina au poivre Ma, divota! Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata Intercity Notte za Siciliju - 3 Pedesetak eura Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom

Odlučite li kasno navečer pojesti nešto osim kebaba, bureka ili burgera u Madridu ili Berlinu nećete ostati gladni. No u Zagrebu je pothvat pronaći i mirni kafić, iz kojeg vas neće istjerati kada zakoračite unutra nakon deset. Svjestan činjenice da Zagreb u noćnim satima nije prijatelj ljudi koji traže finu hranu i dobru glazbu uz koju se da pričati, restoran Sopal u Teslinoj pružio je glavnome gradu koncept koji mu je nedostajao – fun dining.

Priča o Sopalu krenula je hrabro, još u vrijeme pandemije, koja je brojnim ugostiteljima bila prevelik zalogaj. U pepelu restoranskih epiloga rodila se odlična gurmanska priča sa chefom Markom Turkovićem u glavnoj ulozi: nepretenciozno mjesto za druženje u kasne sate uz dobro vino i uzbudljiva jela za dijeljenje. Novu energiju Sopalu udahnula je chefica Katarina Vrenc koja je nastavila kuhati mikrosezonski i lokalno, a Marko Turković je krenuo u neke nove projekte. Kroz igru različitim kulinarskim tehnikama, koje pretežno uključuju otvorenu vatru, nastaju jela uz koja se ne treba pretjerano vezati jer kada im dosade, u Sopalu jednostavno promijene jelovnik i navuku vas na nešto novo.

Kako smo čuli i pročitali puno lijepih stvari o Sopalu, otišli smo provjeriti što se to tamo kuha ovih dana. Simpatičan interijer već je bio poprilično pun u petak popodne. Osim pokojeg stola, ostalo je i nekoliko mjesta slobodno u prvom redu do vatre, za šankom na kojem pozornost privlače staklenke koje bi se fino uklopile u kakav kulinarski laboratorij. Uskoro smo i doznali za Sopalov koncept malih jela za dijeljenje uz koju čašu - ili bocu vina, ovisno o kapacitetima. Želite li doznati što je na minimalističkom jelovniku, trebat ćete provesti neko vrijeme u prijateljskom ćaskanju s konobarom, što i je jedna od Sopalovih čari koja doprinosi osjećaju dobrodošlice. 

Bacite li pogled na meni, vidjet ćete osam jela i jedan desert čije se cijene kreću od sedam do 24 eura. Šturo spisane kombinacije namirnica bude znatiželju i raspiruju maštu: ajvar, pesto i mundo grah, zatim pagar s fažolom i kombu algom ili srdele s majonezom i sirom Kumparička zvuče poput kakve progresivne slagalice. Jedno od zanimljivijih jela je i pašta od semoline i 40 žumanjaka, teksturom između žganaca i noklica, s kremastim umakom na bazi rajčice i inćuna.

Nevjerojatan koncept: Bili smo u najboljem restoranu na svijetu i tri sata uživali u meniju od 16 sljedova Restoran Central - 10 Restoran Central u Limi - 1 Restoran Central - 7 +23 Restoran Central - 6

Kako su nam objasnili, dagnje ili mušule su jedino jelo koje ne mijenjaju na sezonskom meniju, a čar im daje poseban temeljac od palamide u koji se dodaje umak od češnjaka i inćuna, stvoren za toćanje domaće, hrskave sourdough focaccie. Zaronili smo u okuse mora iz zdjelice na dnu koje je gusti umak prepun umamija čekao da ga bespoštedno pokupi reš pečena pogača i trgali je na komadiće da traje dulje. Svirala je Azra dok smo se teleportirali aromama na neku nepostojeću lokaciju između Jadrana i Azije i potvrdili kako je hrana u Sopalu stvorena za vino – i to ne bilo kakvo.

Boce na policama restorana, poput kakve posvete ili oltara biodinamičkim etiketama i prirodnim vinima koja se maceriraju sve dok ne poprime ekscentrične tonove, prozor su u svijet domaćih i stranih etiketa. A i ako škicnete na vinsku listu imat ćete što za čitati. Kako kaže konobar, imaju nešto manje od 200 etiketa, ali jedino je Rizman za klasičare.

Nas je privukla Baba Manda iz šibenskog zaleđa vinara Petra Cote, prirodno vino koje spaja debit i maraštinu iz organskog uzgoja. Gutljaj po gutljaj, složili smo se da pruža još više slasti umaku koji bi bez vina mnogima bio i previše slan. I kućno vino, pošip Morlak dovoljno je moćan da se nađe u društvu crvenog komada mesa – jer što je žar bez vratine.

Vratina se reže na tanke ploške i omata oko štapića za ražnjiće kako bi se dobila inačica japanskih ražnjića – yakitorija. Tijekom pečenja, meso se premazuje tareom, umakom na bazi soja sosa, a potom se poslužuje s jim jaewom, tajlandskom verzijom chimichurrija s tanko sjeckanom ljutikom, češnjakom i zelenom jabukom s malo chillija. Na tanjur dolazi sa sotiranim mahunama i miso umakom. Najzabavnija vratina koju smo probali je za svaku preporuku: sočna je i miriše na dim, a društvo ostalih sastojaka joj daje slatkoću, svježinu, hrskavost, kremoznost i okuse koji traju i traju. Pa traže gutljaj vina. I tako ispočetka.

I oni koji nisu zaljubljenici u vučeno meso ne bi trebali imati ništa protiv Sopalovog osso bucca. Iza imena jela je junetina koja je provela preko osam sati na laganoj temperaturi da bi se mogla razdvajati vilicom i potom poslužiti na malim tortiljama od bijele palente s kremom od kukuruza šećerca, uz ukiseljeni luk i korijander. Sočno meso, predivno kremastu i nježnu kremu te dovoljno kiseline da podigne okuse, tortilje su nažalost samo pokvarile. Pretvrde, nedovoljno hrskave, predebele i teksture koja samo smeta nisu zablistale. Nije im bio dan.

Da nam je ostalo mjesta, bilo bi i istarske supe za desert. Dobro je zazvučala kombinacija reduciranog terana sa klinčićima, fritula, kreme od badema i kreme od crnog fermentiranog češnjaka. Da zatvorite oči, i stavite zalogaj u usta, imali biste osjećaj kao da jedete čokoladu, rekao nam je konobar. Nešto treba ostaviti za drugi put. Sve u svemu, lijepo izbalansirana anarhija kojom je Sopal oživio gurmansku ponudu Zagreba dobar je razlog za repete.

Izletište pokraj Samobora: Mjesto za domaći ručak na kojem ponuda ne slijedi ljepotu pogleda Slavagora - 11 Slavagora - 12 Slavagora - 10 +6 Slavagora - 8

  • #gdje sjesti
  • #sopal
  • #Zagreb
  • #restoran koji radi kasno u zagrebu
  • #bistro
  • #recenzija
  • #recenzija restorana
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
#neOKOLIŠaj
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
U Transilvaniji
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
Samoodrživo planinarsko sklonište CRA-Carlo Ratti Associati
Samoodrživi bivak
Planinarsko sklonište koje se savršeno uklapa u Alpe, a koje svakog dana može "samo proizvesti" nekoliko litara pitke vode
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Čarolija Istanbula s Bospora
Javni prijevoz
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Otkrijte čaroliju Istanbula s Bospora
Šator Mavericks Blue Ice tvrtke Heimplanet
Stvoren za ekspedicije
Najbolji šator na svijetu? Nije jeftin, ali može izdržati vjetrove i do 180 kilometara na sat
Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima
Povratak u prošlost
Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nove loše vijesti za vozače: Godišnja cestarina mogla bi poskupjeti do 60 posto
"Nenormalno su otišli gore"
Novi troškovni udar na vozače, prvi put u deset godina: Ovo će poskupjeti čak 60 posto!
Osječka policija isključila BMW iz prometa zbog tehničke neispravnosti
OZBILJNI NEDOSTACI
FOTO Policija na obilaznici zaustavila vozača BMW-a: Pogledajte zašto su mu oduzeli tablice
Od sutra vrijede nova pravila: tko sve može dobiti vaučer za struju i plin
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Od subote vrijede nova pravila: Tko sve može i kako dobiti vaučer za struju i plin
show
Počela je prodaja ulaznica za drugi koncert Jakova Jozinovića u Sava Centru u Beogradu
potražnja je ogromna!
Dvorana u Beogradu premala je za našeg Slavonca? Više od 14 tisuća ljudi čeka svoju ulaznicu
Marta Radić i Junior Fernandes se rastali
okrenula je novi list
Lijepa Hrvatica potvrdila razvod od nekad najplaćenijeg dinamovca
Iva Majoli čestitala rođendan kćeri Miji uz zajedničku fotografiju
ne kriju sreću
Veliko slavlje prekrasne kćeri Ive Majoli! Ponosna mama otkrila razlog uz zajedničku fotku
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
Po preporuci nutricionistice
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
zabava
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Wow!
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Znanstvenici došli do uznemirujućeg otkrića na najdubljoj točki oceana! Pogledajte što su pronašli
Zanimljivo
Znanstvenici došli do uznemirujućeg otkrića na najdubljoj točki oceana! Pogledajte što su pronašli
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
tech
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Jedan potez, svi fragmenti
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Nije sve samo u algoritmu
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
sport
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
NEVIĐENA SITUACIJA
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda prekidom! U nastavku meča završio nokautiran!
NEVJEROJATNO
Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda prekidom! U nastavku meča završio nokautiran!
Ante Delija iznenadio svojom prvom objavom nakon borbe
PORAZ BOLI, ALI...
Ante Delija iznenadio svojom prvom objavom nakon borbe
tv
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
Kumovi: Iskustvo, energija i talent ponovno pred kamerama - glumačka legenda koja ne poznaje mirovinu
KUMOVI
Iskustvo, energija i talent ponovno pred kamerama - glumačka legenda koja ne poznaje mirovinu
MasterChef: ANKETA: Žiri nimalo nije zadovoljan! Kome biste vi dali žeton - plavima ili crvenima?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Žiri nimalo nije zadovoljan! Kome biste vi dali žeton - plavima ili crvenima?
putovanja
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
novac
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Ostavlja bez daha
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
lifestyle
Aishwarya Rai, najljepša misica svih vremena
NAJBOLJA OD NAJBOLJIH
Kažu da je ova nezaboravna Indijka najljepša misica svih vremena
15 tužnih filmova
EMOCIJE NA NAJJAČE
Vrijedni svake suze: 15 filmova zbog kojih ćete isplakati dušu
Košulje i bluze za jesenske kombinacije
IDU NA SVE
15 košulja i bluza za slaganje elegantnih jesenskih kombinacija, pronašli smo baš sjajne modele
sve
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
NEVIĐENA SITUACIJA
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda prekidom! U nastavku meča završio nokautiran!
NEVJEROJATNO
Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda prekidom! U nastavku meča završio nokautiran!
Ante Delija iznenadio svojom prvom objavom nakon borbe
PORAZ BOLI, ALI...
Ante Delija iznenadio svojom prvom objavom nakon borbe
Dolce Vita - 3
Slatki život

Posveta mesu i tjestenini: Novi bistro na najljepšoj terasi u Tkalčićevoj ulici za uživanje u toplim večerima

Izvrsna lokacija, prijateljski raspoloženo osoblje, ugodan ambijent i solidna hrana od kvalitetnih sastojaka u Dolce Vitu zasigurno će privući brojne goste, a sudeći prema Google recenzijama i visokim ocjenama, novi bistro u Tkalčićevoj ulici već je osvojio prve obožavatelje. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close