• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Izletište pokraj Samobora: Mjesto za domaći ručak na kojem ponuda ne slijedi ljepotu pogleda

Kad se sve zbroji i oduzme, omjer cijene i kvalitete nećemo hvaliti, ali ćemo još dugo pričati o pogledu s terase za pamćenje i nasmijati se s vremena na vrijeme domaćinovu šerifskom pristupu...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 17.10.2023 11:31 komentari
viber Created with Sketch.
Slavagora - 5
Slavagora - 5 (Foto:Punkufer)

Galerija Slavagora - 11 6 Slavagora - 12 6 Slavagora - 10 6 Slavagora - 8 6

U trendu Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Focaccia di Recco Focaccia di Recco Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom Pipi e patati pipi e patati Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom

Vijugavim cestama kroz predivnu prirodu, na desetak minuta od Samobora doći ćete do obiteljskog izletišta koje godinama priprema domaću hranu i toči domaće vino te časti goste savršenim pogledom s terase na okolne brežuljke, Okić-grad i Galgovo, u koji bi se za sunčanih dana moglo gledati satima. Seosko obiteljsko gospodarstvo Kuzmanović – Slavagora godinama je imalo kultni status među šmekerima koji su ondje mastili brke pohanom piletinom i punjenim lungićem te na sva usta hvalili juhu od gljiva.

Odlučite li, kao i mi, slijediti usmenu predaju koja se prenosi s koljena na koljeno i na svoje se oči uvjeriti kako izgleda ta gastronomska razglednica, prethodno nazovite i rezervirajte jer biste inače mogli ostati gladni.

Dobili smo termin od 12 do 14:30, a kako bismo se od stola udaljili na vrijeme, dočekala nas je zalijepljena ceduljica na kojoj je bilo napisano da u 14:30 dolaze novi gosti. Sve jasno. Izletište radi samo vikendom, subotom od 12 do 18 sati, a nedjeljom do 20 sati. Kartice vam neće trebati jer ih ne primaju pa ponesite gotovinu.

Na odredište smo stigli štreberski, nekoliko minuta nakon podneva i na velikoj terasi bio je zauzet tek jedan stol. Kako naš nije bio u prvom redu do pogleda za pamćenje, iskušali smo sreću i priupitali možemo li se prebaciti. Na to smo dobili jasno i glasno: "Imate i tu pogled, sve vam se vidi." Poslušno smo sjeli, bacili se na proučavanje jelovnika i za koji trenutak shvatili kako smo mi još i dobro prošli.

Slavagora - 4 Slavagora - 4 (Foto: Punkufer)

"Ne ovaj stol. Zadnji stol. Piše ti na stolu", povikao je konobar s drugog kraja terase na obitelj s djetetom koja je doista i sjela za zadnji stol na terasi, ali nije znala da se taj dio obiteljskog gospodarstva Kuzmanović – Slavagora ondje naziva – balkon, jer je na izbočenom dijelu. Ispričali su se i prebacili. Ako se vrate, znat će za drugi put. A i ostatak gostiju s terase naučio je nešto novo.

U svakom slučaju, kod Kuzme znaš da je domaćin gazda, a gosti dođu i odu. Nakon početne greške napravili smo još jednu i pitali koliko su im velike porcije. Domaćin nam je glatko odgovorio:

"Gospon, kak' da ja znam koliko vi možete pojesti?!" Kako bi i znao, pa nije baba Vanga, ali ponadali smo se da će nam pomoći u odluci. Budući da smo i mi i on jedva čekali da se udalji od stola, brže-bolje smo naručili glasovitu juhu od gljiva, kao i jednu bistru.

Čekajući hranu, bacili smo pogled na internetske recenzije i tekstove o restoranu i naišli na rečenicu domaćina: "Svoje goste ne tretiramo kao goste u restoranu, već kao obiteljske prijatelje" i nasmijali se, ali svidjela nam se činjenica da Kuzmanovići sve što mogu rade sami.

Konfekcije gotovo da nema – umjesto kole i piva piju se domaći sok od bazge i limunada, domaće vino, kao i rakije (travarica, viljamovka, višnja, malina, borovnica). Na meniju ćete naći i sir i vrhnje (5 eura), štrukle i štrudle (4 eura), domaće knedle (4 eura), kao i palačinke (4 eura).

Slavagora - 10 Slavagora - 10 (Foto: Punkufer)

Specijaliteti kuće su lungić punjen slaninom i sirom s umakom od vrganja (13 eura) i pohana piletina (11 eura), a odabrati možete i samoborski odrezak (11 eura), teleću koljenicu po narudžbi (27 eura), patku (11 eura) i druga jela.

Glasovita juha od gljiva (5,50 eura) fino je zamirisala, a u njoj se inače nađu primjerci koje Kuzmanovići sami beru – vrganji, lisičarke, trubice, šampinjoni. Za tu smo cijenu očekivali nešto više, ali treba se valjda naviknuti na inflaciju.

Bistru juhu s domaćim rezancima (4 eura) pripremaju pak tako da bude jako blaga, vjerojatno je bila ukusnija prije nego što su joj odlučili doliti vode. Brzo nakon juhe stigao je i lungić, koji nije baš bio mekan kao duša, ali je zato imao jako finu aromu po dimu zahvaljujući domaćoj slanini kojom je punjen. Umak od gljiva kojim je preliven bio bi bolji da nije u njemu toliko brašna.

Domaći štih može se okusiti i kad je riječ o piletini. Taman pečeno, ukusno, domaće pileće meso stiglo je u omotaču koji se poprilično napio ulja, a ispod njega je goste koji guštaju u masnijoj i zasitnoj hrani čekala je i kožica. Uz meso su stigli i dugo kuhani, mekani mlinci. Za desert ovaj put nije bilo mjesta, ali knedli koje smo vidjeli u prolazu lijepo su izgledali. Kad se sve zbroji i oduzme, omjer cijene i kvalitete nećemo hvaliti, ali ćemo još dugo pričati o pogledu s terase za pamćenje i nasmijati se s vremena na vrijeme domaćinovu šerifskom pristupu.

Pizzerija kakvu nećete naći nigdje drugdje u Hrvatskoj: Posveta talijanskoj kuhinji i ocu znanstvene fantastike Mrs. Fogg - 8 Mrs. Fogg - 7 Mrs. Fogg - 6 +4 Mrs. Fogg - 5

  • #gdje sjesti
  • #Izletište Kuzmanović Slavagora
  • #izletište kraj samobora
  • #recenzija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje
Izvan sezone
DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje
Mont Blanc: Dekadentan desert s kestenom i bijelom čokoladom
Francuski recept
Mont Blanc: Dekadentan desert s kestenom i bijelom čokoladom
Vila Country Lady u Kamenjarima, Istra
Pogled s terase je veličanstven!
Kuća na tri kata u Istri idealna za one koji se žele "resetirati na tvorničke postavke"
Makaroni sa sirom i butternut tikvom recept
Jesenski trik
Ne treba vam tonu gaude za super kremaste i fine makarone sa sirom
Most mira koji je posvađao građane: Svjetlosni spektakl koji nosi važnu poruku
Simbol grada
Most mira koji je posvađao sugrađane: Svjetlosni spektakl koji nosi važnu poruku
Lazanje iz plitkog lima za pečnje recept
Ne morate kuhati tjesteninu!
Brži način za pripremu finih lazanja s mljevenim mesom – u plitkom limu za pečenje
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Zuppa inglese
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Bajkovita Baranja: Autentičan doživljaj nekog zabroravljenog - i toliko boljeg - života
Bolji život
Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Papa Lav izdao nova pravila o vatikanskim ulaganjima
nova pravila
Papa napravio značajan korak: Poništio je uredbu svog prethodnika o važnom pitanju
Medicinski helikopter srušio se na autocestu: Troje teško ozlijeđenih
Teška nesreća u SAD-u
VIDEO Helikopter hitne pomoći srušio se na autocestu, stižu prve snimke
Harvard odgovoran što je bivši upravitelj mrtvačnice krao dijelove mrtvaca
Odgovorni su
Užas u poznatoj instituciji: Sjekao, krao i prodavao dijelove tijela! "To je trajalo godinama..."
show
Umro je Halid Bešlić
u 72. godini
Preminuo Halid Bešlić, kralj narodne glazbe
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Barack i Michelle Obama obilježili su 33. godišnjicu braka
sve su objasnili!
Slavlje u obitelji Obama nakon šuškanja o krahu braka: "Najbolja odluka koju sam donio..."
zdravlje
Od stentova do teške bolesti jetre – zdravstvena borba Halida Bešlića kroz godine
Preminuo je kralj narodne glazbe
Od stentova do teške bolesti jetre – zdravstvena borba Halida Bešlića kroz godine
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Led u centru grada iznenadio pješake, svi na istom mjestu padali kao kruške
Jao...
Led u centru grada iznenadio pješake, svi na istom mjestu padali kao kruške
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
LOL
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
Urnebesna scena na parkingu u Zadru! Pronađite uljeza
Presmiješno
Urnebesna scena na parkingu u Zadru! Pronađite uljeza
tech
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Pojavile se brojne teorije
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Nije puno, ali statistički značajno
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
sport
Gonzalo Villar oglasio se na društvenim mrežama nakon što je njegova minutaža u Dinamu sve manja
Ispao iz prvog plana
Španjolska zvijezda frustrirana u Dinamu? Objavom na Instagramu digao buru
Bobanova reakcija na izjavu o Modriću opet postala hit: "Ma, što pričaš ti"
Sve gledao u čudu
VIDEO Bobanova reakcija na izjavu o Modriću opet postala hit: "Ma, što pričaš ti"
Mladi reprezentativac tvrdi: "Zbog menadžerove pohlepe propao mi je transfer u Hajduk"
Sve dogovorili, ali...
Mladi reprezentativac tvrdi: "Zbog menadžerove pohlepe propao mi je transfer u Hajduk"
tv
MasterChef: Žiri je pošteno zeznuo Juricu! Nije pao kamen, već stijena s njegova srca!
SVAKA ČAST!
Žiri je pošteno zeznuo Juricu! Nije pao kamen, već stijena s njegova srca!
U dobru i zlu: Težak susret s ocem - hoće li mu povjerovati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Težak susret s ocem - hoće li mu povjerovati?
Skrivena sudbina: Ne vjeruje onome što čuje – što stoji iza njezine odluke?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Ne vjeruje onome što čuje – što stoji iza njezine odluke?
putovanja
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
Nije više na muci
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
lifestyle
Lejla Filipović u tamnoplavim trapericama
NEPOGREŠIV MODEL
Ako želite traperice koje zaslužuju čistu peticu, pogledajte izbor Lejle Filipović
Nina Badrić u bajkerskim čizmama i jakni brenda Batakovic
SJAJNA KOMBINACIJA
Nina Badrić: Genijalna jakna i mrak čizme koje jednako vole i uske traperice i minicu
Ulična moda mrežaste čarape i visoke čizme, Zagreb
Teško je skrenuti pogled
Čarape plavokose ljepotice sa zagrebačke špice bacaju i minicu u drugi plan
sve
Umro je Halid Bešlić
u 72. godini
Preminuo Halid Bešlić, kralj narodne glazbe
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close