• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Nevjerojatan koncept: Bili smo u najboljem restoranu na svijetu i tri sata uživali u meniju od 16 sljedova

Svaki od 16 sljedova degustacijskog menija u sebi sadrži isključivo namirnice s jedne nadmorske visine i upravo tog mikro sustava, nudeći iskustvo putovanja okusima od morskih dubina do planinskih vrhova na preko 4000 metara visine.
Punkufer avatar placeholder
Ivan Kaštelan 1.07.2023 09:29 komentari
viber Created with Sketch.
Restoran Central
Restoran Central (Foto:Central Restaurante)

Galerija Restoran Central - 10 23 Restoran Central u Limi - 1 23 Restoran Central - 7 23 Restoran Central - 6 23

U trendu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Tunel Rose u Bokokotorskom zaljevu - 7 Beton i hrđa Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Informacija da je restoran ''Central'' kojeg u Limi vodi Virgilio Martinez u Valenciji proglašen najboljim na svijetu, nije nikakvo iznenađenje, ali glasači izbora "The Worlds 50 Best Restaurants" s takvom odlukom zakasnili su najmanje pet godina. Danas na svijetu postoji niz mjesta čiji koncepti su zanimljiviji i uzbudljiviji, za primjer uzmimo samo tri španjolska restorana koji ga prate na listi najboljih: "Disfrutar", "Diverxo" i "Asador Etxebarri".

"Central" smo posjetili u predpandemijsko vrijeme, a smješten u hipsterskoj četvrti Barranco poslužio je i kao pravi predah nakon bučnih i prometom uvijek zakrčenih ulica Lime. U pitanju je cijeli kompleks opasan visokim zidom, a kroz raskošni vrt prepun egzotičnih biljaka puteljak vas vodi do zgrade u kojoj se nalaze dva restorana, cocktail bar, pivnica, destilerija, ali i prostor za kiseljenje, sušenje i preradu raznolikih namirnica.

U ovom je kompleksu i središte Martinezova istraživačkog projekta "Mater Iniciativa", u sklopu kojega zajedno sa znanstvenicima radi na katalogizaciji autohtonih i zaboravljenih peruanskih namirnica koje potom koristi služeći se suvremenim kulinarskim tehnikama.

Koliko god interijer sivim i zemljanim tonovima te mramorom davao dojam hladnoće, na tanjurima sve pršti od boja. A okusi koje imate priliku kušati samo na tom mjestu - definitivno su na taj način u prvom planu.

Misli, emocije i ambijent

"Iskustvo "Centrala" dnevno pružamo za samo 40 osoba za ručak i još 40 za večeru. Želimo da svi oni odu kući potpuno zadovoljni, što je velika odgovornost jer mnogi od njih doletjeli su u Limu s drugog dijela svijeta. No, u posljednje vrijeme prestao sam biti perfekcionist do najsitnijeg detalja. Sada shvaćam da emocionalna poveznica s ljudima ima puno veću moć i vjerujem da se osjeti ako je osoba koja je pripremala jelo bila sretna. Podržavamo svoje zaposlenike da imaju privatni život i da u kuhinji provode samo onoliko vremena koliko je nužno, a ostatak dana da se bave hobijima koji ih usrećuju.

Discipline mora biti, no jednostavnije ju je ostvariti, ako uspostavite iskren odnos sa zaposlenicima" – kazao nam je nakon ručka Virgilio Martinez, i tog listopada s vidljivo urezanim podočnjacima. Jer za one koji se žele izdvojiti na liste najboljih na svijetu to donosi tisuće zrakoplovnih milja i na stotine odrađenih gostovanje i intervjua.

U "Centralu" smo za ručak isprobali njegov duži degustacijski meni za koji nam je trebalo puna tri sata objedovanja. Svaki od 16 sljedova u sebi sadrži isključivo namirnice s jedne nadmorske visine i upravo tog mikro sustava, nudeći iskustvo putovanja okusima od morskih dubina do planinskih vrhova na preko 4 tisuće metara visine.

Bili smo sumnjičavi oko nekoliko jela za koja smo vjerovali da su tek rezultat Virgiliove želje da bude potpuno radikalan (koriste se bakterije, alge, jestiva glina, riblje ljuske, smola drva...), no pokazalo se upravo suprotno. Svi sljedovi ne samo da su bili apsolutno smisleni, nego i vrlo ukusni.

"Oni koji misle da je nama chefovima mjesto samo za plamenikom potpuno su u krivu. Kuhanje su vaše misli, emocije i ambijent. Zahvalan sam što smo u poziciji da dajemo nešto iznad same potrebe za hranom, a to je da pružamo kompletno iskustvo. Da kreiramo nešto što će ljude nagnati da putuju, istražuju nova mjesta, a ponekad da idu, zašto ne, i izvan zone u kojoj se osjećaju ugodno" – riječi su Peruanca za kojeg se unutar krugova gastro turista znalo i ranije, no svjetski superstar postao je zahvaljujući Netflixu, kada je režisera i snimatelje Chef's Tablea proveo svojom zemljom.

Meni kao slika raznolikosti Perua

Ako zaboravljeni sveti grad Inka već cijelo stoljeće privlači u Ande turiste sa svih strana svijeta, nakon Machu Picchu druga obavezna stanica prilikom dolaska u Peru postao je upravo njegov restoran.

"Ako u Europi imaju problem s osiguravanjem lanca nabave, trebate znati da je kod nas sezonalnost još veći problem, jer mi ne radimo samo s četiri sezone, nego stotinama njih jer svaki slijed predstavlja jednu nadmorsku visinu. A na njima se vremenski uvjeti mijenjaju svakodnevno. No, upravo to je razlog zbog kojeg radimo ovakav degustacijski meni, kako bismo ljudima prikazali biološku i klimatsku raznolikost Perua. Od oceana, preko pustinje i visokih planina do iznimno vlažnog prašumskog područja" – otkrio nam je Martinez, koji ne skriva da je najviše ponosan jer je zahvaljujući stavljanju Peru na gastro mapu svijetu sve manje njegovih mladih sugrađana sanja ''američki san''.

"Pa čak i ako odu studirati u međunarodne kulinarske škole, većina želi potom to znanje koje su stekli iskoristiti za otvaranje svog objekta u domovini. To je možda i dvosjekli mač, jer koliko njih može u idućih 10-20 godina postati novi veliki peruanski chef? Vjerojatno ne više od pet, šest, možda i 20-30, ali što će biti s ostalima koji žele imati vrhunske fine dinning restorane? Predstoje nam novi izazovi, jer kad ste postigli neke ciljeve, oni potenciraju i moguće probleme. Sada svi žele pripremati novu peruansku hranu, no je li tržište spremno? Koliko je takvo što dugoročno održivo? Očekuje nas borba da otvorimo nove mogućnosti koje će ponuditi posao širem spektru ljudi" – pričao nam je ovaj chef, koji je svjestan i činjenice da je ono što nudi njegov restoran daleko od onog kakva je peruanska svakodnevica.

"Nažalost, imamo puno siromašnih koji žive u bogatim područjima naše zemlje, pa se ponekad osjećam loše uopće govoriti o fine dinningu u takvoj atmosferi. Trenutačno je moja energija usmjerena na širenje lanca dobavljača, jer želim što većem broju ljudi omogućiti da od svoga rada mogu priuštiti dobar život svojim obiteljima. U sklopu projekta "Mater Initiativa" katološki prikupljamo namirnice koje se vrlo malo koriste ili se uopće nisu koristile u gastronomiji, što dovodi do toga da se na pojedinim mikrolokacijama otvaraju nova radna mjesta i zadržavaju se ljudi koji bi inače otišli u velike gradove u potrazi za boljim životom. A osobno, i dalje osjetim unutarnje zadovoljstvo svaki put kad čujem da ljudi iz cijelog svijeta prvo rezerviraju mjesto u "Centralu", a tek onda kupe avionske karte za Peru."

Život ovog slavnog kuhara je poput filmskog scenarija koji je počeo na ulicama Lime, gdje je sanjario o karijeri profesionalnog skateboardera. Teške ozljede udaljile su ga od sporta, pa je upisao pravni fakultet, no u konačnici je prevagnula majčina umjetnička crta, pa su danas jela koja izlaze iz njegove kuhinje svako za sebe pravo malo umjetničko djelo. Film o njegovu profesionalnom životu, s tronom najboljeg restorana na svijetu i prvog s tom titulom u Južnoj Americi, dobio je zasluženi feel good završetak.

Dioklecijanove odaje gastroluksuza: Splitski restoran ZOI na povijesnoj lokaciji zna kako razmaziti i najistančanija nepca Restoran ZOI Restoran ZOI Restoran ZOI +16 Restoran ZOI
 

  • #gdje sjesti
  • #restoran central
  • #Najbolji restoran na svijetu
  • #ivan kaštelan
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Naravno - s rumom: Jeste li kušali karipsko kuhano vino?
Savršeno začinjeno
Naravno - s rumom: Jeste li kušali karipsko kuhano vino koje oduševljava?
Friluftsliv – norveški način prihvaćanja zime!
U hladnoću na skandinavski način
Kako se Norvežani nose sa zimom? Formula sa sjevera koja može uljepšati mračne i hladne dane
Što je Zona tišine u Meksiku?
Zona tišine
Misteriozno mjesto "usred ničega" u kojem se gubi radijski signal, a kompasi se kvare
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Brak s drvetom: Neobična ceremonija koja je nastala iz straha od nesreće i smrti
Običajima oko svijeta
Brak s drvetom: Neobična ceremonija koja je nastala iz straha od nesreće i smrti
Najbolji burgeri s najsočnijom pljeskavicom: Neobičan trik koji stvarno "radi"
Tajna je u...
Najbolji burgeri s najsočnijom pljeskavicom: Neobičan trik koji stvarno "radi"
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tragedija kod Varaždina: Vozač sletio s ceste i poginuo na mjestu
Tragedija kod Varaždina
Vozač sletio s ceste i poginuo na licu mjesta: Identitet muškarca još nije poznat
Tragedija u cirkusu: Tijekom izvedbe Globusa smrti poginuo akrobat
Pred očima publike
Tragedija u cirkusu: Tijekom izvedbe Globusa smrti poginuo akrobat
Potpuni horor! Više od 300 kršćanskih učenika oteli naoružani napadači: Ovo je drugi takav napad u nekoliko dana, na sve je upozoravao i Trump
strateška meta
Potpuni horor! Više od 300 učenika oteli naoružani napadači: Ovo je drugi takav napad u nekoliko dana
show
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru
svi su to htjeli!
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru!
Miss Obale Bjelokosti upala u predstavljanje Laure Gnjatović
morala nastaviti dalje
Iznenadni gaf! Proširio se video naše misice, ovako se snašla u neočekivanoj situaciji
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Žrtvovao kameru i spustio je na dno jedne od najopasnijih rijeka na svijetu! Pogledajte što je snimio
Wow!
Žrtvovao kameru i spustio je na dno jedne od najopasnijih rijeka na svijetu! Pogledajte što je snimio
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
Tehnologija iz prirode
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
Neočekivano otkriće u Kuiperovu pojasu mijenja pogled na povijest Sunčeva sustava
Nakon novih analiza
Neočekivano otkriće u Kuiperovu pojasu mijenja pogled na povijest Sunčeva sustava
sport
Hajduk ponižen na Rujevici! Rijeka potpuno deklasirala Splićane, pukla petarda
Frukova utakmica života
Hajduk ponižen na Rujevici! Rijeka potpuno deklasirala Splićane, pukla petarda
Bad Blue Boysi poslali jasnu poruku Vladimiru Putinu: Uslijedilo je skandiranje dvije riječi
Podrška imenjacima
FOTO Bad Blue Boysi poslali jasnu poruku Putinu: Uslijedilo je skandiranje dvije riječi
Gonzalo Garcia objasnio je zašto u igru nije ušao Marko Livaja u visokom porazu protiv Rijeke
Potres u Splitu?
Puklo između Livaje i Garcije? Španjolac tražio da se zagrije, on poručio - ''Boli me trbuh''
tv
MasterChef: Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
ŠTO SE DOGAĐA?
Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
Kumovi: Iskre frcaju na sve strane - tko će se sve zaljubiti ne propustite saznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Iskre frcaju na sve strane - tko će se sve zaljubiti ne propustite saznati u novim epizodama serije "Kumovi"
U dobru i zlu: Svi imaju skrivene osjećaje – hoće li ih oni skupo koštati ne propustite otkriti u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Svi imaju skrivene osjećaje – hoće li ih oni skupo koštati ne propustite otkriti u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
putovanja
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Adventski vijenci čitateljica koje možete kopirati ove godine
IZ PROŠLIH GODINA
Izdvojili smo 20 adventskih vijenaca naših čitateljica koji su s razlogom skupili stotine lajkova
Recept za kraljevski kolač Nataše Pralice
Laka priprema
Tako bogat, ukusan i raskošan: Recept za kolač koji će oduševiti baš svakog tko ga proba
Trik za ljepši cvat božićnog kaktusa
Efikasno i jednostavno
Želite da božićni kaktus zablista ljepše nego ikad? Jedan sastojak iz kuhinje bit će moćan saveznik
sve
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru
svi su to htjeli!
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru!
Adventski vijenci čitateljica koje možete kopirati ove godine
IZ PROŠLIH GODINA
Izdvojili smo 20 adventskih vijenaca naših čitateljica koji su s razlogom skupili stotine lajkova
Restoran 1444, Mokrice
Doživljaj za nepce

Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!

Za one koji žele uživati u povijesnom ambijentu i vrhunskoj kuhinji, dvorac Mokrice s restoranom 1444 pruža jedinstven spoj kulture, povijesti i gastronomije. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close