Gubitak osjeta okusa i mirisa jedan je od simptoma koronavirusa. Pritom valja znati da otprilike 80 posto okusa hrane ovisi o našem njuhu.

Oko 65 posto oboljelih susretne se s nekim poremećajem osjeta njuha – od parosmije (izmijenjenog osjeta mirisa), preko hiposmije i anosimije (djelomičnog ili potpunog gubitka njuha) do fantosmije – mirisne halucinacije zbog koje je moguće osjetiti mirise koji nisu prisutni.

I dok se kod dobrog dijela oboljelih osjet njuha vrati djelomično ili u potpunosti nakon nekoliko tjedana, ima i onih koji i dalje ne osjećaju okus hrane koje jedu i godinu dana nakon pokazivanja prvih simptoma koronavirusa.

Britanci sanjaju o uzbudljivim aktivnostima Aktualno Budi li se i u vama JOLA? Osjećaj u karanteni koji ima svaki drugi Britanac

Britanski chef Ryan Riley u suradnji s Kimberly Duke odlučio je pomoći ovakvim ljudima te napraviti besplatnu online kuharicu za njih. Točnije, osmislili su 17 recepata s dodanim osjetilnim uzbuđenjem kako bi u njima mogli uživati i oni kojima je kompromitiran osjet okusa i mirisa.

Proučavajući dosadašnja istraživanja i iskustva pacijenata, a posebno rad prof. Barryja Smitha sa sveučilišta u Londonu, razvili su recepte s izraženim umami okusom, jarkih boja i naglašenih tekstura koji će zaintrigirati i nepca pogođena COVIDOM-19.

Kuharica po imenu "Taste & Flavour" ima 33 stranice, a podijeljena je na recepte za glavna jela, deserte i međuobroke. U njoj se može naći sve od pečene zobene kaše s kardamonom, malinama i ružinim sirupom, preko vegetarijanskih tacoa s ananasom do pečenih krumpira s maslacem obogaćenim miso pastom.

Otok Kastellorizo, Grčka - 1 Putovanja Prvi europski otok bez koronavirusa koji će ovog ljeta privući više turista nego konkurencija

Da bi pojačali umami okus u hrani i nadahnuli okusne pupoljke chef Riley preporučuje kuhanje s gljivama, sirom i umakom od soje. S druge strane, neka istraživanja su pokazala da određene namirnice – poput luka i češnjaka – mogu biti okidač za parosmiju, pa su ti uobičajeni sastojci isključeni iz recepata.

Kuharicu "Taste & Flavour" u digitalnom obliku možete skinuti na svoje računalo potpuno besplatno (uz prethodnu registraciju) na internetskoj stranici Life Kitchena preko ovog linka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju