Gubitak osjeta okusa i mirisa jedan je od simptoma koronavirusa. Pritom valja znati da otprilike 80 posto okusa hrane ovisi o našem njuhu.

Oko 65 posto oboljelih susretne se s nekim poremećajem osjeta njuha – od parosmije (izmijenjenog osjeta mirisa), preko hiposmije i anosimije (djelomičnog ili potpunog gubitka njuha) do fantosmije – mirisne halucinacije zbog koje je moguće osjetiti mirise koji nisu prisutni.

I dok se kod dobrog dijela oboljelih osjet njuha vrati djelomično ili u potpunosti nakon nekoliko tjedana, ima i onih koji i dalje ne osjećaju okus hrane koje jedu i godinu dana nakon pokazivanja prvih simptoma koronavirusa.

Slika nije dostupna Aktualno Budi li se i u vama JOLA? Osjećaj u karanteni koji ima svaki drugi Britanac

Britanski chef Ryan Riley u suradnji s Kimberly Duke odlučio je pomoći ovakvim ljudima te napraviti besplatnu online kuharicu za njih. Točnije, osmislili su 17 recepata s dodanim osjetilnim uzbuđenjem kako bi u njima mogli uživati i oni kojima je kompromitiran osjet okusa i mirisa.

Proučavajući dosadašnja istraživanja i iskustva pacijenata, a posebno rad prof. Barryja Smitha sa sveučilišta u Londonu, razvili su recepte s izraženim umami okusom, jarkih boja i naglašenih tekstura koji će zaintrigirati i nepca pogođena COVIDOM-19.

Kuharica po imenu "Taste & Flavour" ima 33 stranice, a podijeljena je na recepte za glavna jela, deserte i međuobroke. U njoj se može naći sve od pečene zobene kaše s kardamonom, malinama i ružinim sirupom, preko vegetarijanskih tacoa s ananasom do pečenih krumpira s maslacem obogaćenim miso pastom.

Slika nije dostupna Putovanja Prvi europski otok bez koronavirusa koji će ovog ljeta privući više turista nego konkurencija

Da bi pojačali umami okus u hrani i nadahnuli okusne pupoljke chef Riley preporučuje kuhanje s gljivama, sirom i umakom od soje. S druge strane, neka istraživanja su pokazala da određene namirnice – poput luka i češnjaka – mogu biti okidač za parosmiju, pa su ti uobičajeni sastojci isključeni iz recepata.

Kuharicu "Taste & Flavour" u digitalnom obliku možete skinuti na svoje računalo potpuno besplatno (uz prethodnu registraciju) na internetskoj stranici Life Kitchena preko ovog linka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju