Grčki otok Kastellorizo koji se naziva još Megisti, a koji pripada otočnoj skupini Dodekanez je postao prvi europski otok bez koronavirusa, piše Euronews. Smješten u Sredozemnom moru svega nekoliko kilometra od južnog dijela turske obale, uspješno je cijepio svih 520 stanovnika protiv COVID-19.

Od prošle godine kako je počela pandemija koronavirusa na otoku Kastellorizo je bio zabilježen samo jedan slučaj zaraze. Čim je to bilo moguće grčka je vlada svim stanovnicima dala obje doze Phizerovog cjepiva.

Tallinn - 1 Putovanja Gladni turista: Europske zemlje koje otvaraju granice onima koji su primili cjepivo

Grčka vlada cijepljenjem svih stanovnika pokušava zaštititi manje otoke koje nemaju bolnice niti brojno medicinsko osoblje, ali ih pripremiti za nadolazeću turističku sezonu. Vjeruje se da će zbog ovoga poteza Kastellorizo na ljeto imati oko 35 posto više turista.

Iako otok nema spektakularne plaže kao neki drugi grčki otoci, ponosi se zapanjujućom modrom špiljom do koje je moguće doći samo brodom, ali i drevnim dvorcem koji intrigira brojne putnike. Tu je i vrlo zanimljiva i šarolika arhitektura – na otoku se miješaju razni utjecaji – pa je moguće vidjeti grčke pravoslavne crkve, ali i džamiju s minaretom.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Jedino skijalište koje će ostati otvoreno bez obzira na koronavirus?

Otok je postao popularan u svijetu nakon filma "Mediterraneo" redatelja Gabriela Salvatoresa koji je snimljen upravo na Kastellorizu, a koji je 1992. godine osvojio prestižnu nagradu Oscar za najbolji strani film.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju