"Kuharica plavog raka je gotova i svima online dostupna na ovom linku“, ponosno je su objavila osnovnoškolska ekipa Mecha Pingvini FLL (First Lego Legue) ekipe OŠ "Vazmoslav Gržalja" iz Buzeta i zaokružila svoj projekt posvećen invazivnoj, ali vrlo ukusnoj vrsti.
Tagliatelle, kremasta kajgana, temeljac, bao buns, kroketi, buzara i brojna druga jela pokazuju kako se od plavog raka mogu pripremiti neodoljive delicije - i istovremeno učiniti nešto dobro za Jadran.
"S ponosom objavljujemo prototip našeg inovativnog rješenja, našu i vašu kuharicu kojom želimo utjecati na invaziju plavog raka u Jadranu! U njoj ćete saznati više o plavom raku, kako ga loviti, čistiti i kuhati. Zahvaljujemo svim chefovima koji su odvojili svoje vrijeme i za potrebe naše kuharice pisali i slikali recepte. Hvala i svima koji su nam pomogli na bilo koji način. Na vama je da kuharicu preuzmete i krenete u kuhanje. Budite dio priče koja će pomoći da smanjimo invaziju plavog raka u našem Jadranu i tako pomognimo u očuvanju domaćih vrsta“, dodaju Mecha Pingvini, kojima su se pridružili neki od najboljih hrvatskih chefova.
Tko su autori recepata?
Ana Grgić Tomić, Priska Thuring, Jeffrey J Vella, Stiven Vunić, Bruno Vokal, David Skoko, Ivan Zidar, Melkior Bašić, Stjepan Vukadin, Emanuele Scarello, ali i Gaia Zec, Manuel Crnobrnja, Eni Đorđević iz MasterChefa samo su neki od autora vrhunskih recepata za hvale vrijednu kuharicu.
"Kuharica plavog raka nastala je kao rješenje inovativnog projekta ekipe “Mecha Pingvini”, učenika Osnovne škole Vazmoslav Gržalja iz Buzeta. Ovim projektom sudjelujemo na First Lego League (FLL) - najbrojnijem svijetskom STEM natjecanju. Hrvatska je jedna od 110 zemlja koje se natječu. Sezonska tema natjecanja, naslovljena "Submerged", vezana je uz istraživanje oceana i mora.
Traženje konkretnog problema unutar ove teme dovelo nas je do Plavog raka - invazivne vrste koja ugrožava cijeli eko-sustav obale Jadranskog mora. Naša istraživačka avantura povezala nas je sa brojnim stručnjacima, institucijama i kuharima, uživali smo u cijelom procesu. Najefikasniji način borbe sa inazivnim vrstama koje su se udomaćile u našemu moru je upravo njihova konzumacija.
Unatoč brojnim inicijativama, ljudi u Hrvatskoj ne znaju puno o plavom raku, posebno ne kao namirnici za jelo. Našom kuharicom želimo sve ljude upoznati sa ovim gastronomskom delicijom i potaknuti ih da kuhanjem probaju jela na bazi plavog raka, te da on postane dio njihovog svakodnevnog menija. Vjerujemo da ćemo time bar malo doprinjeti očuvanju naših vrsta i spasiti naše orade, brancine, švoje, vongole, dagnje, grancipore, lignje, lignjune, hobe....“, otkrivaju Mecha Pingvini, o kojima više doznajte ovdje.
"Plavog raka već neko vrijeme imam na meniju. Kroz priču pokušavamo osvijestiti goste a i nas, zaposlenike, koja je trenutna problematika oko ove invazivne vrste u morima. Malim koracima možda uspijemo nešto napraviti, pokrenuti i osigurati našoj djeci da uživaju u morskim plodovima Jadrana dugi niz godina", naglašava Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić.
Gdje živi plavi rak?
A pitate li se gdje pronaći plavog raka, kuharica nudi odgovor:
"Iako se znatno raširio hrvatskom obalom, posebice oko ušća Neretve i zapadne obale Istre (posebice na ušćima rijeka i potoka te u uvalama), plavog se raka nažalost rijetko viđa u ribarnicama, trgovinama ili stolovima restorana. Ipak, prema našim saznanjima, određeni trgovački centri uvoze plavog raka i drže ga u ponudi. Plavi rak se često nađe i u vršama naših ribara. Ako ste u prilici upitajte upravo njih mogu li vam dobaviti plavog raka. Bit će sretni, jer im često uništava vrše i mreže. Imate li problema s pronalaskom plavog raka postoji i drugi način, onaj avanturistički, a to je da se i sami okušate u lovu plavog raka. Prema hrvatskim zakonima kao rekreativci imate opće ograničenje do 5 kg ulova dnevno bez mogućnosti da svoj ulov stavljaju na tržište, što vas neće zabrinjavati jer ćete jelo spremiti sa sebe, obitelj i vaše prijatelje".
Kviz općeg znanja: Možete li na sva pitanja odgovoriti točno? +5