Na jelovnik ove zime uvrstite i ukusno varivo s lećom i mesnim okruglicama od junetine koje će nahraniti cijelu obitelj. Vrlo lako se kuha i kod kuće, a za cjelokupnu pripremu bit će vam potrebno manje od sat vremena.
Sastojci za mesne okruglice:
- 450 g junetine
- 40 g krušnih mrvica
- 2 žlice svježeg nasjeckanog peršina
- 1 jaje
- 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
- 1 čajna žličica luka u prahu
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- sol i papar po želji
Sastojci za varivo:
- 2 l pilećeg temeljca
- 500 ml umaka od rajčice
- 200 g crvene leće
- 2 mrkve
- 2 češnja češnjaka
- 1 luk
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
Priprema:
- Ubacite u zdjelu sve sastojke za mesne okruglice. Izradite smjesu rukama i oblikujte je u manje mesne okruglice. Stavite ih sa strane.
- U većem loncu zagrijte ulje pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i naribane mrkve. Pirjajte sve zajedno pet do šest minuta dok ne omekšaju.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.
- Podlijte sve zajedno s temeljcem i umakom od rajčice, poklopite lonac i pustite da zavrije.
- Tada dodajte leću i nekuhane mesne okruglice. Posolite i popaprite po želji.
- Kuhajte sve zajedno na umjerenoj temperaturi oko 20-ak minuta dok se leća ne skuha, juha se ne zgusne, a mesne okruglice termički ne obrade do kraja.
- Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!
Švedski klasik kojem nema premca: Recept za slasne mesne okruglice koje ćete staviti i u sendvič +16