Na jelovnik ove zime uvrstite i ukusno varivo s lećom i mesnim okruglicama od junetine koje će nahraniti cijelu obitelj. Vrlo lako se kuha i kod kuće, a za cjelokupnu pripremu bit će vam potrebno manje od sat vremena.
Sastojci za mesne okruglice:
450 g junetine
40 g krušnih mrvica
2 žlice svježeg nasjeckanog peršina
1 jaje
1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
1 čajna žličica luka u prahu
1 čajna žličica češnjaka u prahu
sol i papar po želji
Sastojci za varivo:
2 l pilećeg temeljca
500 ml umaka od rajčice
200 g crvene leće
2 mrkve
2 češnja češnjaka
1 luk
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje
Priprema:
1. Ubacite u zdjelu sve sastojke za mesne okruglice. Izradite smjesu rukama i oblikujte je u manje mesne okruglice. Stavite ih sa strane.
2. U većem loncu zagrijte ulje pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i naribane mrkve. Pirjajte sve zajedno pet do šest minuta dok ne omekšaju.
3. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.
4. Podlijte sve zajedno s temeljcem i umakom od rajčice, poklopite lonac i pustite da zavrije.
5. Tada dodajte leću i nekuhane mesne okruglice. Posolite i popaprite po želji.
6. Kuhajte sve zajedno na umjerenoj temperaturi oko 20-ak minuta dok se leća ne skuha, juha se ne zgusne, a mesne okruglice termički ne obrade do kraja.
7. Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!
Švedski klasik kojem nema premca: Recept za slasne mesne okruglice koje ćete staviti i u sendvič