Mnogi su mediji prije tri godine prenijeli tweet službene stranice Švedske u kojem su otkrili pravo podrijetlo omiljenih malih mesnih okruglica koje cijeli svijet smatra ''njihovima''.

''Švedske mesne okruglice zapravo se temelje na receptu koji je kralj Karlo XII. donio u svoju domovinu s putovanja iz Turske početkom 18. stoljeća. Držimo se činjenica…", pisalo je na tweetu.

Naime, kralj Karlo XII. koji je ovom kraljevinom vladao od 1697.do 1718., u doba kada je njegova zemlja ratovala s Rusijom, umjesto da bude na prvoj liniji fronte skrivao se u Turskoj i gostio njihovim delicijama. Nakon što je pet godina uživao u turskim mesnim okruglicama nije mogao zamisliti život bez njih pa je recept odlučio ponijeti u domovinu. Ovo jelo bilo je isprva rezervirano za kraljevske dvore, no ubrzo se proširilo i na običan puk te postalo obožavano nacionalno jelo.

Švedske mesne okruglice - 5 Švedske mesne okruglice - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Bilo kako bilo, jednostavne i brze za pripremu švedske mesne okruglice rado se pripremaju u domovima diljem svijeta, a specifične su baš po začinu pimentu koji je u smjesi nezaobilazan. Kako bi iz našeg barem okusima otputovali u Švedsku, posjetili smo obližnji Lidl, nabavili sve potrebno za ove slasne loptice i bacili se u njihovu pripremu. Evo našeg recepta za švedski klasik kojem nema premca pa čak i onda kada ga stavite u sendvič.


RECEPT - Švedske mesne okruglice s pire krumpirom ili u sendviču

Švedske mesne okruglice - 23 Švedske mesne okruglice - 23 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sastojci:
500 g miješanog mljevenog mesa
1 luk
1 veći režanj češnjaka
5 žlica Belbake krušnih mrvica
2 Okusi zavičaja jaja
sol i papar
pola žličice mljevenog pimenta
prstohvat mljevenog kumina
suncokretovo ulje

Švedske mesne okruglice - 18 Švedske mesne okruglice - 18 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Za umak:
50 g Pilos maslaca
Pola kocke Kania goveđeg temeljca
3 decilitra vode
Žličica Kania dijon senfa
Dvije do tri grančice peršina

Sveamerički sočan burger s dodacima Hrana i piće Potpuni užitak! Recept za sveamerički sočan burger s dodacima koji će vas okusima odvesti preko bare

Burrata rastopljena u hokaido tikvi Hrana i piće Nježnija od mozzarelle: ''Tajni'' sastojak zbog kojeg će svako talijansko jelo biti najkremastije ikad

Za pire krumpir:
Dvije žlice maslaca
1 dcl Okusi zavičaja svježeg mlijeka
4 krumpira

Švedske mesne okruglice - 12 Švedske mesne okruglice - 12 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Priprema:
1. Narežite na sitno luk i dinstajte ga dok ne omekša. Pustite neka se malo ohladi pa ga dodajte u zdjelu s mljevenim mesom, protisnutim češnjakom, jajima i krušnim mrvicama. Smjesi dodajte sol i papar, mljeveni piment i kumin. Ovi začini dat će prepoznatljiv okus švedskim okruglicama. Sve dobro sjedinite rukama i dodajte još krušnih mrvica po potrebi kako bi mogli oblikovati male kompaktne okruglice.

Švedske mesne okruglice - 19 Švedske mesne okruglice - 19 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

2. Ogulite krumpir, narežite na kockice pa stavite kuhati u hladnu vodu. Kuhajte dok ga možete razdvojiti vilicom.
3. Okruglice ispecite na tavi dok ne dobiju zlatnu koricu, a zatim ih iz nje izvadite, na preostalu masnoću dodajte maslac kako bi napravili umak. Kada se otopi dodajte mu goveđi temeljac (mi smo ga napravili od pola goveđe kocke koju smo rastopili u 3 decilitra vruće vode) i žličicu senfa.
4. Kuhajte kratko umak pa u njega vratite mesne okruglice. Možete dodati i malo vrhnja radi gustoće i kremoznosti, ali umak će se s okruglicama brzo zgusnuti i bez toga.

Švedske mesne okruglice - 9 Švedske mesne okruglice - 9 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

5. Napravite pire krumpir. Zagrijte malo mlijeka i u njemu otopite kocku maslaca. Krumpir zgnječite pa ga prelijte toplim mlijekom s maslacem i gnječite dok ne dobijete željenu konzistenciju.
6. Švedske mesne okruglice poslužite uz pire krumpir i džem od brusnica ili u sendviču s umakom od senfa i hrskavim ljubičastim zeljem koji možete ponijeti sa sobom kao gablec. Dobar tek!

Švedske mesne okruglice - 20 Švedske mesne okruglice - 20 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Ako vam se svidio naš recept i želite naše švedske okruglice s pireom ili u sendviču probati još danas, skoknite do obližnjeg Lidla, nabavite sve potrebne sastojke te se upustite u švedsku pustolovinu okusima.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju