Najvažnije pravilo kod priprema bukovača (ali i gljiva općenito) je pravilno čišćenje ploda. Nemojte ih stavljati pod vodu jer će upiti višak vode te tijekom termičke obrade postati sluzave i neukusne. Umjesto toga, očetkajte ih ili očistite pamučnom krpicom.

Ako imate veliku količinu gljiva koje trebate pripremiti, radije ih prepržite u više manjih tura, nego sve odjednom. Iako vam se čini da ćete tako uštedjeti vrijeme, zapravo ćete unazaditi okus jela koje pripremate.

Sljubite li ih s kuhanom tjesteninom, parmezanom i nešto vrhnja, dobit ćete ukusan i brzinski pripremljeni ručak ili večeru.

Gljive Hrana i piće 5 najčešćih grešaka zbog kojih nam gljive ispadaju loše

Sastojci:
400 grama širokih rezanaca
400 grama bukovača
200 ml vrhnja za kuhanje
100 grama maslaca
50 grama naribanog parmezana
šaka svježeg peršina
sol i papar po želji

Priprema:
1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.

2. U većoj tavi rastopite maslac pa na njemu prepržite bukovače dok ne dobiju zlatno smeđu boju s obje strane.

3. Posolite, popaprite i dodajte svježeg nasjeckanog peršina.

4. Podlijte s vrhnjem za kuhanje, dobro promiješajte i sve zajedno kuhajte na laganoj temperaturi oko pet minuta dok se okusi ne sljube, a umak ne zgusne.

5. Umiješajte u umak kuhanu tjesteninu, a preko svega naribajte parmezan i dobro promiješajte.

6. Poslužite toplo uz sezonsku salatu. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju