Sopa de Ayo ili juha od češnjaka je tradicionalno španjolsko jelo. Posebno je popularna u hladnijem dijelu godine, a najčešće se poslužuje uz stari kruh.

Idealna je za kuhanje za one dane kada nemate previše stvari u hladnjaku i ne da vam se potegnuti do trgovine, a svejedno biste željeli uživati u nečemu finom i zasitnom.

Priprema juhe tradicionalno započinje pirjanjem češnjaka u maslinovom ulju s dimljenom španjolskom paprikom u prahu. Nezaobilazan sastojak su i izmućena jaja koja se stavljaju pred kraj kuhanja i termički obrađuju u aromatičnoj tekućini.

Torshi Seer češnjak Hrana i piće Češnjak na perzijski način: Jednostavni recept za fini prilog koji sjajno ide uz meso i rižu

Sastojci za španjolsku juhu od češnjaka – Sopa de Ayo:

  • 8 češnja češnjaka
  • 65 ml maslinova ulja
  • 2 čajne žličice dimljene paprike u prahu
  • 2 jaja
  • 2 žlice bijelog vina
  • 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
  • sol po želji

Češnjak Hrana i piće Brzo i žestoko: Ogulite cijelu glavicu češnjaka za 12 sekundi

Priprema:

  1. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje na laganoj temperaturi pa na njemu prepirjajte očišćeni češnjak koji ste narezali na deblje kriške.
  2. Pirjajte češnjak oko tri minute dok ne dobije lijepu zlaćanu boju. Pripazite da češnjak ne izgori jer će pokvariti okus cijelog jela.
  3. Dodajte dimljenu papriku i sol i dobro promiješajte.
  4. Dodajte vino i pirjajte sve zajedno još oko dvije minute.
  5. Podlijte sve zajedno s temeljcem. Kada juha zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko desetak minuta.
  6. U maloj zdjelici razmutite jaja i postupno ubacite u juhu. Jaja kuhajte u juhi oko dvije minute.
  7. Poslužite juhu toplu s kriškom starog kruha. Dobar tek!

Savjet plus:

Juhu možete poslužiti i s komadićima hrskavog preprženog kruha. Stari kruh narežite na kocke, pomiješajte s uljem i omiljenim začinima pa ispecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 15-ak minuta.

Hrana za zdravo srce: 5 namirnica koje čiste krvne žile Avokado Žitarice - 3 Češnjak - 5 +3 Češnjak

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju