Sopa de Ayo ili juha od češnjaka je tradicionalno španjolsko jelo. Posebno je popularna u hladnijem dijelu godine, a najčešće se poslužuje uz stari kruh.
Idealna je za kuhanje za one dane kada nemate previše stvari u hladnjaku i ne da vam se potegnuti do trgovine, a svejedno biste željeli uživati u nečemu finom i zasitnom.
Priprema juhe tradicionalno započinje pirjanjem češnjaka u maslinovom ulju s dimljenom španjolskom paprikom u prahu. Nezaobilazan sastojak su i izmućena jaja koja se stavljaju pred kraj kuhanja i termički obrađuju u aromatičnoj tekućini.
Sastojci za španjolsku juhu od češnjaka – Sopa de Ayo:
- 8 češnja češnjaka
- 65 ml maslinova ulja
- 2 čajne žličice dimljene paprike u prahu
- 2 jaja
- 2 žlice bijelog vina
- 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- sol po želji
Priprema:
- U većem loncu zagrijte maslinovo ulje na laganoj temperaturi pa na njemu prepirjajte očišćeni češnjak koji ste narezali na deblje kriške.
- Pirjajte češnjak oko tri minute dok ne dobije lijepu zlaćanu boju. Pripazite da češnjak ne izgori jer će pokvariti okus cijelog jela.
- Dodajte dimljenu papriku i sol i dobro promiješajte.
- Dodajte vino i pirjajte sve zajedno još oko dvije minute.
- Podlijte sve zajedno s temeljcem. Kada juha zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko desetak minuta.
- U maloj zdjelici razmutite jaja i postupno ubacite u juhu. Jaja kuhajte u juhi oko dvije minute.
- Poslužite juhu toplu s kriškom starog kruha. Dobar tek!
Savjet plus:
Juhu možete poslužiti i s komadićima hrskavog preprženog kruha. Stari kruh narežite na kocke, pomiješajte s uljem i omiljenim začinima pa ispecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 15-ak minuta.