Jeste li ikada čuli za Torshi Seer? Riječ o perzijskom receptu za slatko-kiseli češnjak koji se najčešće poslužuje uz rižu i meso. Cijele glavice češnjaka se fermentiraju u tekućini na bazi octa sve dok ne omekšaju.
U tradicionalnom receptu za ove perzijske ukiseljene glavice češnjaka koji je objavljen u magazinu Seveur još 2014. godine koriste se sušene bobice žutike. Ukoliko ne možete doći do ove namirnice zamijenite je sa sušenim brusnicama, murvom, goji bobicama ili čak sušenim marelicama.
Torshi Seer vrlo lako se priprema kod kuće od svega nekoliko sastojaka. Češnjak se ne mora očistiti do kraja prije sljubljivanja s octenom tekućinom.
Sastojci:
250 ml balzamičnog octa
250 ml vinskog octa
60 g sušenog voća
4 glavice češnjaka
2 žlice meda
2 čajne žličice soli
2 grančice timijana
Priprema:
1. Sterilizirajte jednu ili više staklenki.
2. U čistu i steriliziranu staklenku stavite glavice češnjaka. Ne morate oguliti češnjak do kraja.
3. U lončiću zagrijte balzamični i vinski ocat, med, sol, timijan i sušeno voće. Kada tekućina zavrije prelijte je preko češnjaka.
4. Pustite da se tekućina ohladi do kraja, stavite poklopac na staklenku i pohranite je na neko hladno i tamno mjesto na barem šest tjedana prije posluživanja. Dobar tek!