Višak masnoće od piletine, puretine i druge peradi u židovskoj kuhinji predstavlja nezamjenjiv dodatak jelima. Schmaltz ili šmalc kuhari uspoređuju s tekućim zlatom među sastojcima koji poboljšavaju aromu i okus jela. Odlična zamjena za maslac nerijetko se koristi za pripremu paštete od piletine, krumpira iz pećnice ili palačinki od krumpira.
Šmalc možete koristiti u svim slanim jelima u koja biste inače dodali maslac. Isprobajte ga u rižotima, pireu od krumpira, domaćoj majonezi, iskoristite za karameliziranje luka ili dodajte tjestenini prilikom pripreme prefinih umaka.
Za pripremu šmalca možete iskoristiti višak pileće masti i kožice, kao i mast koja se otopila tijekom pečenja peradi. Prilikom pripreme pileće juhe odvojite višak kože i zamrznite je, a kada je skupite dovoljno, stavite je u lonac s vodom (i pilećom masti) te prema želji dodajte i luk. Kuhajte na laganoj vatri dok voda ne ispari, a masnoća ne počne dobivati zlatnosmeđu boju. Mast potom prelijte u staklenke.
Sastojci za šmalc:
- 250 g pileće masti i kože
- 1 srednja glavica luka
Priprema šmalca:
- Kožu sitno nasjeckajte.
- U loncu pomiješajte pileću mast i kožu s tek toliko vode da ih jedva prekrije. Pustite da lagano kuha na jakoj vatri, zatim smanjite vatru na srednje nisku i nastavite kuhati, često miješajući, sve dok se masnoća uglavnom ne otopi, voda ne ispari, a komadići pileće kože i masnoće ne postanu mali, smeđi i hrskavi, oko 50 minuta.
- Dodajte sjeckani luk i pirjajte, često miješajući dok lagano ne porumeni, 10 do 15 minuta. Otopljenu pileću mast (Schmaltz) procijedite kroz fino cjedilo.
- Hrskavu pileću kožicu, masnoću i luk sačuvajte te prema želji posolite i poslužite na kruhu.
Kraj popularnog sira? Delicija u problematičnoj ambalaži kojoj prijeti "izumiranje" +3