Jabuke u omotaču od tijesta u Hrvatskoj se često puta nazivaju jabuke u šlafroku. U Latinskoj Americi, a posebno u Meksiku jedu se empanade.
Empanada je jelo koje se sastoji od pečenih jastučića tijesta punjenih različitih nadjevima. One mogu biti slane i slatke – puniti se mljevenim mesom i povrćem, ali i sočnim voćem.
U Meksiku su iznimno popularne empanade s jabukama. Štoviše, često se rade s ostatkom tijesta od slanih empanada za desert, doručak ili međuobrok.
Jabuke se režu na manje kocke te kuhaju prije nego što stave u tijesto te ispeku u dubokom ulju do savršene hrskavosti.
Sastojci za empanade s jabukama:
Sastojci za tijesto:
- 360 g brašna
- 180 ml vode
- 100 g margarina
- 4 čajne žličice šećera
- 1 jaje
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica cimeta u prahu
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 2 kg jabuka
- 400 g šećera
- 160 g grožđica
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 1 čajna žličica limunova soka
- biljno ulje za prženje
- voda
Priprema empanada od jabuka:
- Za tijesto: prosijajte brašno u zdjelu i pomiješajte sa soli, šećerom, praškom za pecivo i cimetom. Ubacite komadiće margarina i utrljajte ga u brašno.
- U drugoj zdjeli istucite jaje i pomiješajte s vodom. Smjesu prelijte u brašno i ručno mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Omotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
- Jabuke ogulite, očistite i narežite na manje kocke.
- U loncu zagrijte 250 ml vode pa dodajte nasjeckane jabuke i cimet. Kuhajte sve zajedno dok jabuke ne omekšaju, a voda ne ispari.
- U drugom lončiću dodajte šećer, limunov sok i dvije žlice vode. Zagrijte smjesu na laganoj temperaturi uz stalno miješanje dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- U dobivenu smjesu umiješajte kuhane jabuke i grožđice te dobro promiješajte. Pustite da se smjesa ohladi.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvucite tijesto na debljinu oko pola centimetra. Od razvučenog tijesta izrežite krugove promjera 10 do 15 centimetara ovisno o tome želite li manje ili veće empanade.
- Stavite jednu do tri žlice nadjeva u sredinu kruga ovisno o veličini empanade i preklopite tijesto po pola tako da dobijete polumjesec. Vrhom vilicom utisnite rubove polumjeseca kako biste spriječili curenje nadjeva tijekom termičke obrade.
- Dobivene empanade stavite u hladnjak na 3 sata.
- U loncu zagrijte biljno ulje pa u njemu ispecite empanade. Pecite empanade u dubokom ulju oko šest do sedam minuta, odnosno dok ne postanu hrskave i zlatno-smeđe.
- Stavite na papir za upijanje masnoće prije posluživanja. Dobar tek!