Jabuke u omotaču od tijesta u Hrvatskoj se često puta nazivaju jabuke u šlafroku. U Latinskoj Americi, a posebno u Meksiku jedu se empanade.

Empanada je jelo koje se sastoji od pečenih jastučića tijesta punjenih različitih nadjevima. One mogu biti slane i slatke – puniti se mljevenim mesom i povrćem, ali i sočnim voćem.

U Meksiku su iznimno popularne empanade s jabukama. Štoviše, često se rade s ostatkom tijesta od slanih empanada za desert, doručak ili međuobrok.

Jabuke se režu na manje kocke te kuhaju prije nego što stave u tijesto te ispeku u dubokom ulju do savršene hrskavosti.

Sastojci za empanade s jabukama:

Sastojci za tijesto:

  • 360 g brašna
  • 180 ml vode
  • 100 g margarina
  • 4 čajne žličice šećera
  • 1 jaje
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica cimeta u prahu
  • prstohvat soli

Slika nije dostupna Hrana i piće Cheesecake s jabukama i orasima: Recept za sočnu tortu od sira koja miriše na jesen

Sastojci za nadjev:

  • 2 kg jabuka
  • 400 g šećera
  • 160 g grožđica
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • 1 čajna žličica limunova soka
  • biljno ulje za prženje
  • voda

Priprema empanada od jabuka:

  1. Za tijesto: prosijajte brašno u zdjelu i pomiješajte sa soli, šećerom, praškom za pecivo i cimetom. Ubacite komadiće margarina i utrljajte ga u brašno.
  2. U drugoj zdjeli istucite jaje i pomiješajte s vodom. Smjesu prelijte u brašno i ručno mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Omotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
  3. Jabuke ogulite, očistite i narežite na manje kocke.
  4. U loncu zagrijte 250 ml vode pa dodajte nasjeckane jabuke i cimet. Kuhajte sve zajedno dok jabuke ne omekšaju, a voda ne ispari.
  5. U drugom lončiću dodajte šećer, limunov sok i dvije žlice vode. Zagrijte smjesu na laganoj temperaturi uz stalno miješanje dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  6. U dobivenu smjesu umiješajte kuhane jabuke i grožđice te dobro promiješajte. Pustite da se smjesa ohladi.
  7. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite tijesto na debljinu oko pola centimetra. Od razvučenog tijesta izrežite krugove promjera 10 do 15 centimetara ovisno o tome želite li manje ili veće empanade.
  8. Stavite jednu do tri žlice nadjeva u sredinu kruga ovisno o veličini empanade i preklopite tijesto po pola tako da dobijete polumjesec. Vrhom vilicom utisnite rubove polumjeseca kako biste spriječili curenje nadjeva tijekom termičke obrade.
  9. Dobivene empanade stavite u hladnjak na 3 sata.
  10. U loncu zagrijte biljno ulje pa u njemu ispecite empanade. Pecite empanade u dubokom ulju oko šest do sedam minuta, odnosno dok ne postanu hrskave i zlatno-smeđe.
  11. Stavite na papir za upijanje masnoće prije posluživanja. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju