U ljetnim danima popularna je torta od sira koja se priprema bez pečenja, a u hladnijim danima cheesecake iz pećnice s toplim slatkim preljevima.
Pečeni cheesecake s jabukama i cimetom spada u potonju skupinu. Riječ je o vrlo kremastom i dekadentnom jelu koje miriše na jesen, a koji možete pripremiti i u vlastitom domu.
Proces izrade torte od sira s jabukama i cimetom nije težak, ali obuhvaća dosta sastojaka i strpljenja. Evo što morate činiti...
Za podlogu:
50 g smrvljenih keksa
50 g šećera
4 žlice rastopljenog maslaca
prstohvat soli
Za kremu:
900 g sirnog namaza
150 g bijelog šećera
60 g kiselog vrhnja
50 g smeđeg šećera
3 velika jaja
2 žlice brašna
1 žlica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Za preljev:
200 ml cidera od jabuke
70 ml smeđeg šećera
2 jabuke
1 žlica maslaca
½ čajne žličice cimeta u prahu
nasjeckani orasi
prstohvat soli
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijvih stupnjeva.
2. U blenderu zdrobite kekse te ih pomiješajte s rastopljenim maslacem, šećerom i solju. Smjesu ravnomjerno utisnite u okrugli kalup koji ste prethodno dobro namastili.
3. U mikseru istucite sirni namaz sa šećerom u glatku kremu.
4. Dodajte jedno po jedno jaje, kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije.
5. U smjesu dodajte brašno i sol i miksajte dok ne dobijete jednoličnu kremu.
6. Prelijte kremu na pripremljenu podlogu.
7. Dno kalupa omotajte aluminijskom folijom pa stavite na veći lim za pečenje.
8. Lim za pečenje stavite u pećnicu te ga ispunite vrućom vodom do otprilike polovice visine kalupa.
9. Pecite tortu od sira u pećnici oko 90 minuta.
10. Ohladite do kraja prije nego što ćete cheesecake staviti u hladnjak na oko pet sati da se stisne.
11. Na štednjaku u lončiću zagrijte cider, smeđi šećer i cimet pa kuhajte dok tekućina ne zavrije.
12. Dodajte maslac, jabuke narezane na tanke kriške i sol pa kuhajte sve zajedno dok se umak ne počne zgušnjavati. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
13. Prelijte umak preko ohlađenog cheesecake zajedno sa nasjeckanim orasima. Po želji možete dodati i malo karamele.
14. Poslužite odmah. Dobar tek!
Novo lice slatkiša iz djetinjstva: Hit-desert koji ili mrziš, ili obožavaš +4