Prženi komadići svinjetine sa slatkim umakom na bazi naranče popularna su kombinacija okusa u Kini, a koja se najčešće poslužuje uz kuhanu rižu za ručak ili večeru.
Ako želite hrskavo meso, posipajte ga s kukuruznim brašnom prije nego što ga ispečete u vrućem ulju u woku.
Nakon toga meso sljubite s umakom koji ćete pripremiti od pilećeg temeljca, narančina soka i marmelade.
Sastojci za ljepljivu svinjetinu:
- 2 svinjska kotleta bez kostiju
- 2 zvjezdasta anisa
- 2 češnja češnjaka
- 1 mladi luk
- 1 štapić cimeta
- komadić đumbira veličine pola palca
- biljno ulje
- listići korijandera za posluživanje
Sastojci za marinadu:
- 4 žlice kukuruznog brašna
- 1 žlica rižina vina
- 1 čajna žličica ulja sezama
- ½ čajne žličice soli
- ½ čajne žličice kineske mješavine 5 začina
- ¼ čajne žličice šećera
Sastojci za umak:
- 100 ml soka od naranče
- 100 ml pilećeg temeljca
- 2 žlice umaka od soje
- 1 žlica marmelade od naranče
- 1 žlica rižina octa
- 1 žlica kečapa
Priprema kineske svinjetine u umaku od naranče:
- Pomiješajte sastojke za marinadu – rižino vino, ulje sezama, sol, kinesku mješavinu 5 začina i šećer i stavite u veću zdjelu.
- Narežite meso na komadiće veličine tri do četiri centimetara i stavite u zdjelu s marinadom. Dobro utisnite marinadu u meso. Na kraju dodajte kukuruzno brašno i posipajte ga po mesu.
- U manjoj zdjelici pomiješajte sastojke za umak – pileći temeljac, sok od naranče, umak od soje, marmeladu, rižin ocat i kečap i stavite sa strane.
- U woku zagrijte ulje na 180 Celzijevih stupnjeva, pa ne njemu ispržite komadiće marinirane svinjetine. Pecite meso oko četiri do pet minuta dok ne postane hrskavo i dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Izvadite meso iz woka i stavite na papir za upijanje masnoće.
- U woku prepržite i nasjeckani češnjak, mladi luk i đumbir u trajanju od 30 do 60 sekundi. Nakon toga dodajte anis i cimet i podlijte sve zajedno s pripremljenim umakom.
- Ako vam je u woku ostalo mnogo ulja od prženja svinjetine, dio izlijte prije nego što stavite začine i umak.
- Kad umak zavrije u wok vratite i pečenu svinjetinu, dobro promiješajte i pirjajte sve zajedno još oko dvije minute da se okusi sljube.
- Poslužite toplo s kuhanom rižom. Dobar tek!
Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? +0