Guo Bao Rou je tradicionalno jelo kineske kuhinje koje se sastoji od tankih prženih komadića svinjetine u slatkom-kiselom umaku.

Slatko-kiseli umak može se pripremiti na različite načine, no za osnovni recept potrebna su vam samo dva sastojka – šećer i ocat.

Mi vam donosimo recept za Guo Bao Ruo koji se vrlo lako priprema kod kuće, a najbolje ga je poslužiti uz kuhanu rižu.

Sastojci za Guo Bao Rou:

Sastojci za hrskavu svinjetinu:

  • 230 g svinjske lopatice
  • 190 g krumpirova škroba
  • 3 mlada luka
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 žlica rižina vina
  • komadić đumbira veličine 1 cm
  • sol i papar po želji
  • voda
  • biljno ulje

Kineski rezanci s mljevenom svinjetinom Hrana i piće Pravi okusi Istoka: Recept za fine kineske rezance s mljevenom svinjetinom

Sastojci za slatko-kiseli umak:

  • 240 ml octa
  • 200 g šećera
  • 2 žlice svježe iscijeđenog limunova soka

Priprema Guo Bao Rou:

  1. Narežite meso na tanke trakice i marinirajte ga u mješavini rižina vina, soli i papra. Dobro utrljajte marinadu u meso i pustite tako barem pola sata ili do dva dana u hladnjaku.
  2. Napravite slatko-kiseli umak: pomiješajte šećer i ocat u manjem lončiću i zagrijte na štednjaku. Kada smjesa zavrije pustite da se sve zajedno kuha još par minuta dok nestane okus octa iz umaka.
  3. Uklonite umak sa štednjaka i dodajte u njega limunov sok. Stavite sa strane.
  4. U velikoj metalnoj posudi pomiješajte 190 grama krumpirova škroba sa 750 ml vode. Ostavite posudu na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Za to vrijeme škrob će se odvojiti od vode. Izlijte višak vode, a u posudi će vam ostati oobleck, odnosno ljepljiva smjesa koja se u kineskoj kuhinji koristi za kuhanje i pečenje.
  5. Prelijte oobleck u mariniranu svinjetinu i dodajte jednu žlicu biljnog ulja. Sve dobro promiješajte dok se smjesa ne zalijepi za površinu mesa.
  6. Zagrijte ulje u woku do 160 Celzijeva stupnjeva pa u njemu pažljivo ubacite komadiće pripremljene svinjetine. Pecite dvije minute. Izvadite iz woka i stavite na papir za upijanje masnoće.
  7. Podignite temperaturu ulja na 190 Celzijevih stupnjeva pa vratite svinjetinu na jednu minutu u wok. Izvadite meso iz woka i stavite ga na papir za upijanje masnoće.
  8. Podignite temperaturu ulja na 200 Celzijevih stupnjeva te vratite meso u wok na 30 sekundi. Uklonite sa strane.
  9. Na tavi ili u woku zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte trakice svježeg đumbira i češnjaka oko 30 sekundi. Ulijte slatko-kiseli umak i dobro promiješajte. Kad umak se počinje zgušnjavati i počnu se pojavljivati mjehurići dodajte pečenu svinjetinu i bijele nasjeckane dijelove mladog luka.
  10. Poslužite toplo. Dobar tek!

Junačka marinada: Trik koji omekšava meso za 15 minuta Marinada - 3 Marinada - 2 Marinada - 4 +0 Marinada - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju