Plov, slasna mješavina riže, povrća, mesa i začina, popularno je jelo u svim zemljama koje je nekoć povezivao Put svile, no najčešće se nalazi na stolovima Uzbekistana. U tom se nacionalnom jelu gušta na tjednoj bazi, a neizostavno je na obiteljskim proslavama, okupljanjima i druženjima. Osim toga, priprema se u čast muslimana na povratku s hadža, odnosno hodočašća na sveta mjesta Meku, Minu i Arafat - jedan je od pet temelja islama, obvezan za imućne, punoljetne, slobodne i zdrave muslimane.

Kako je nastao plov?

Prema narodnoj predaji, plov je nastao zahvaljujući Aleksandru Velikom koji je naredio da se napravi jelo koje će hraniti vojsku na pohodima u središnju Aziju. Iako povijesni zapisi o tome ne postoje, poznato je da je plov postao hit-jelo do 9. i 10. stoljeća. Riža je na tamošnjim prostorima bila glavna kultura više od 1000 godina.

Slika nije dostupna Putovanja Muška voda: Afrodizijak u žlici koji se radi od iznutrica, ljutih papričica i banana

Više od 100 vrsta jela

U Uzbekistanu postoji više od 100 vrsta plova. Recepti se razlikuju ovisno o regiji i sezonskim namirnicama, ali svaka varijacija sadrži ključne sastojke. Upravo tim sastojcima plov i duguje puno ime: osh palov: "o" za ob (voda na perzijskom), "sh" za sholi (riža), "p" za piyoz (luk), "a" za ayoz (mrkva), "l" za lamh (meso), "o" za olio (mast ili ulje) i "v" za vet (sol).

Odvede li vas put u Uzbekistan, najbolji plov u zemlji možete pojesti u restoranu Besh Qozon, koji se nalazi u četvrti Yunusabad glavnog grada Taškenta. Jedan od najvećih restorana plova u središnjoj Aziji, Besh Qozon dnevno poslužuje između 5000 i 8000 gostiju za koje se grije i do devet golemih kazana. Uz plov se tradicionalno poslužuje kruh, a običaj nalaže da kod kuće to jelo pripremaju žene.

U restoranima ih pripremaju muškarci jer velike količine plova ipak traže nešto više mišića. U restoranske kazane stanu kilogrami i kilogrami plova s kojima treba snage za baratanje. U slučaju da gost ne dovrši svoj tanjur plova jer mu se ne svidi okus, kuharima u Uzbekistanu to predstavlja veliku sramotu.

Plov - 1 Plov - 1 (Foto: Shutterstock)

Kako se radi plov?

Priprema plova počinje prženjem mesa (mješavina ovčetine i junetine), a zatim se dodaje bijela i žuta mrkva, luk, riža, voda i začini, kao što je primjerice mješavina soli, papra, kurkume i kumina. Neki kuhari će dodati i druge namirnice, poput slanutka ili grožđica. U Uzbekistanu se plov najčešće jede četvrtkom i nedjeljom, vjerojatno zbog toga što su ljudi prije putovali na gradske bazare kako bi prodavali svoju robu dva puta tjedno.

Četvrtkom i nedjeljom imali su najviše novca koje bi potrošili na kupnju sastojaka, objasnila je za BBC Nilufar Nuriddinov, koja radi kao turistički vodič u Uzbekistanu. Fayzullah Sagdiyev, kuhar plova u restoranu Besh Qozon tvrdi kako je plov popularan i zbog toga što ima afrodizijačke moći, a zbog toga se i jede četvrtkom, na dan koji je popularan za začeće djece.

U skladu s vjerom, Muhamed je začet tog dana u tjednu, na Lejletul-regaib, koji se obilježava prvog četvrtka u sedmom mjesecu islamskog kalendara. Neki muškarci se u Uzbekistanu šale da je plov zapravo drugo ime za predigru, piše BBC, a sokovi koji ostanu od plova s dna kazana se smatraju prirodnom Viagrom. Bio plov afrodizijak, ili ne, u svakom slučaju se radi o ukusnom jelu, a jednostavni recept možete isprobati u nastavku. Plov možete poslužiti uz kisele krastavce ili salatu od kupusa.

Sastojci za plov:

  • 650 g junetine
  • 2 srednje glavice luka
  • 4 srednje mrkvi
  • 550 g riže dugog zrna
  • 3 lista lovora
  • 1 glavica češnjaka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • soli po ukusu
  • papar po ukusu
  • 2 žličice kumina (po želji)

Priprema plova:

  1. Ako imate lonac od gusa (dutch oven), iskoristite ga za ovaj recept jer odlično drži toplinu. Očistite mrkvu i narežite je na štapiće. Sitno nasjeckajte luk, meso narežite na kocke.
  2. Zagrijte ulje na jakoj vatri. Zapecite meso pa dodajte luk i mrkvu. Pržite dok luk ne postane proziran, a mrkva omekša. Rižu operite, procijedite pa dodajte u lonac.
  3. Dodajte i lovor pa kratko pirjajte, miješajući. Glavici češnjaka odrežite vrh pa je cijelu stavite u lonac.
  4. Ulijte vruću vodu – toliko da prelazi 2,5 cm iznad riže. Posolite i popaprite. Nakon što zavrije, smanjite vatru na vrlo nisku i poklopite.
  5. Kuhajte oko 40-50 minuta. Prema potrebi dodajte vruće vode tijekom kuhanja.

Plan za cijeli tjedan: 7 neodoljivih jela za koja vam ne treba puno truda, vremena ni sastojaka Riža i kupus Piletina u umaku od meda i češnjaka Pogačice sa sirom +3 Složenac od mlinaca, ilustracija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju