Da biste složili fini ručak ili večeru, ne trebate potrošiti puno vremena - ovaj tjedan donosimo jednostavna jela za koja vam neće trebati puno truda, a niti sastojaka.

Ponedjeljak, 11. 3. - Riža s kupusom

Kupus i riža cjenovno su vrlo prihvatljive namirnice koje se u ovom receptu sljubljuju s nešto ljutike, maslaca i pokojim začinom. Da biste riži dali dodatnu dubinu okusa, skuhajte je na pilećem temeljcu – ako ste vegan ili vegetarijanac, poslužiti se možete i onim povrtnim. Jelo poslužite uz kriške svježeg limuna.

Piletina u umaku od meda i češnjaka Piletina u umaku od meda i češnjaka (Foto: Shutterstock)

Utorak, 12. 3. - Piletina u umaku od meda i češnjaka

Ovo jelo savršeno je za brzi obrok tijekom tjedna kada nemate vremena nakuhavati, ali umak je toliko ukusan da ćete ga poželjeti i onda kada imate vremena i za konkretnije jelo. Med, češnjak, sojin umak i dašak ljutog – ako volite – dat će puno okusa pilećim prsima, ali slobodno ga prelijete i preko priloga: riže, kuhanog povrća ili krumpira, udahnut će im sasvim novi život. Ovdje je i recept. 

Lažni tiramisu Hrana i piće Desert koji Talijani ne odobravaju: Kremasta slastica s pistacijama za koju vam treba manje od 20 minuta posla

Srijeda, 13. 3. - Pogačice sa sirom

Britanski scones prhke su pogačice koje se tradicionalno poslužuju uz čaj s mliječnom kremom i pekmezom. No ove pogačice možete pretvoriti i u slani zalogaj te im dodati nešto naribanog britanskog cheddar sira. Mi vam donosimo najlakši recept za upravo tu slaniju verziju sconesa, koji se pravi od svega tri sastojka – samodizajućeg brašna, sira i jogurta.

Složenac od mlinaca, ilustracija Složenac od mlinaca, ilustracija (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 14. 3. - Mlinci s piletinom

Mlinci su fantastični s pečenjem, ali iskoristiti ih možete i za pripremu lažnih lazanja s nadjevom prema želji, primjerice od piletine i gljiva, mljevenog mesa i rajčica ili puretine s bijelim umakom uz dodatak kopra. Složenac pripremite prema ovom receptu– i uživajte.

Petak, 15. 3. - Punjene lignje na sicilijanski način

Lignje se mogu puniti različitim nadjevima, od riže i krumpira pa sve do pršuta, sira i špinata, uz obvezne sjeckane popržene krakove. Toj raznovrsnoj zbirci recepata dodajemo i ovaj recept za lignje na sicilijanski način, gdje se uz sjeckane krakove u nadjevu može naći i mekana sredina kruha te ribani parmezan, a sve se na kraju može fino zapeći u umaku od rajčica, ali i ne mora, taj se korak ostavlja vama na volju.

Subota, 16. 3. - Francuski složenac

Francuski složenac od mljevenog mesa i krumpira (hachis parmentier) na prvi pogled djeluje kao popularnija, britanska pastirska pita, ali iako su slična, radi se o nešto drukčijim jelima. Francuska inačica je nastala kao odgovor na ostatak pečenja pa se nerijetko umjesto mljevenog mesa u receptu nađe i gulaš ili pečeno meso, na koje se stavlja pire. Ovdje kliknite za recept. 

Biskvitni kolač s komadićima čokolade Biskvitni kolač s komadićima čokolade (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 17. 3. - Kolač s komadićima čokolade

Ako nemate ništa protiv muffina, svidjet će vam se i jednostavni biskvitni kolač s komadićima čokolade koji miriše na vaniliju. Za malo više od sat vremena, uz osnovne sastojke i minimalno truda dobit ćete sočni biskvitni kolač, a ovdje je i recept.

Umak od rajčice i mljevenog mesa kao iz filma "Kum" Francisa Ford Coppole Heinzov umak za tjesteninu inspiriran filmom Kum - 2 Heinzov umak za tjesteninu inspiriran filmom Kum - 3 Heinzov umak za tjesteninu inspiriran filmom Kum - 1 +0 Heinzov umak za tjesteninu inspiriran filmom Kum - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju