Brokula je iznimno zdrava namirnica iz porodice kupusnjača koja obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima. Brokula se može dodavati brojnim jelima – od variva do curryja, a od nje se mogu raditi fine guste juhe i kreme.

Ako niste ljubitelj brokule, ali i dalje želite uživati u njezinim blagodatima, produbite joj okus namirnicama koje volite. Primjerice, skuhajte je u mesnom temeljcu te pretvorite u gustu juhu, a potom je dodatno začinite slasnim naribanim parmezanom.

Romanesco brokula - 4 Hrana i piće Romanesco brokula: Mala zelena "NLO" glavica koji su probali samo rijetki sretnici

Sastojci za juhu:

1 kg brokule
1 l pilećeg temeljca
100 g naribanog parmezana
90 g svježih listića špinata
3 žlice limunova soka
2 češnja češnjaka
1 luk
1 žlica naribane korice limuna
biljno ulje za pirjanje
sol i papar po želji

Banane su odličan izvor kalija koji snižava krvni tlak Hrana i piće 7 namirnica koje prirodno snižavaju visoki krvni tlak

Priprema:

1. Narežite brokulu na manje cvjetove, a stabljike na tanke kriške.

2. U većem loncu zagrijte ulje, pa na njemu prepirjajte luk dok ne omekša.

3. Ubacite nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.

4. Dodajte nasjeckane stabljike brokule, posolite, popaprite i sve zajedno pirjajte oko tri minute.

5. Dodajte ostatak brokule i podlijte mesnim temeljcem. Pustite da se povrće kuha oko 15-ak minuta odnosno dok brokula ne omekša.

Od brokule i sira napravite ukusne povrtne krokete Hrana i piće Povrtni "kroketi": Najlakši recept za hrskavu fantaziju koju će voljeti baš svaki umak

6. Pred kraj kuhanja dodajte i listiće špinata da povene.

7. Dodajte u lonac limunov sok i koricu te naribani parmezan. Sastojke pretvorite u gustu juhu uz pomoć štapnog miksera ili klasičnog blendera.

8. Provjerite okus i po potrebi dodajte još soli i papra.

9. Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!

9 čudesnih namirnica koje bismo trebali jesti svaki dan Brokula - 2 Brokula - 4 Čaj +5 Kefir

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju