Mnoge kulture svijeta uživaju u spajanju robusnog mesa sa sočnim voćem. Svinjetina i jabuke, pritom, nameću se kao savršena kombinacija.
Ako želite oplemeniti okus svinjskog mesa, spojite ga sa slatko-kiselim jabukama poput Gale ili Fujija. Donosimo vam recept za svinjski kare koji se peče zajedno sa sočnim kriškama jabuka.
Sastojci:
1 kg svinjskog karea
175 ml cidera od jabuke
100 g maslaca
5 slatko-kiselih jabuka
4 grančice ružmarina
4 grančice timijana
2 luka
2 žlice meda
sol i papar po želji
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.
2. Stavite svinjski kare u veliki pleh za pečenje. Posolite i popaprite meso sa svih strana i povežite ga špagom.
3. Prelijte med preko mesa te dodajte grančice svježeg ružmarina i timijana na vrh.
4. Preko mesa dodajte i kockice maslaca.
5. Oko mesa položite četvrtine očišćenog luka.
6. U lim za pečenje ulijte cider od jabuke i stavite sve zajedno u prethodno zagrijanu pećnicu.
7. Pecite meso oko 45 minuta, odnosno dok kuhinjski termometar u sredini mesa na pokazuje 50 Celzijevih stupnjeva.
8. Tada u lim dodajte i četvrtine očišćenih jabuka i pecite sve zajedno još oko 45 minuta, odnosno dok svinjetina ne dosegne temperaturu od 71 Celzijevih stupanj.
9. Izvadite meso iz lima za pečenje i pustite da odmori oko dvadeset minuta prije rezanja.
Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo?
+0
10. Poslužite kriške svinjetine s pečenim jabukama. Dobar tek!