Jedna od najboljih hrvatskih chefica, Ružica Jukičić iz Bluesuna, u hotelu Kaj u Mariji Bistrici pokazala nam je kako napraviti gozbu od zdravih, domaćih i lokalnih namirnica.

Juneći ragu s porilukom i okruglice od palente po njezinom recepta je poput zagrljaja iz tanjura koji grli kad god zatreba doza topline i slasti. Tajna savršenih okruglica od palente je jaje koje se dodaje nakon što se malo ohladi, kako se ne bi pretvorilo u grudice.

Prema želji palentu možete vaditi žlicom na dlan, dodati omiljeni nadjev u sredinu – poput onog od usitnjenih čvaraka ili slanine – ili pak maslina, odlučite li se za „morsku“ varijantu. Zatim ne preostaje ništa drugo no oblikovati loptice, najbolje nauljenim rukama. Loptice od palente možete ispržiti u ulju, ili ispeći u pećnici na papiru za pečenje.

Pastrva s kruhom od buče Hrana i piće Slasni Badnjak: Recept za pastrvu s okusom dima i brzi kruh od buče

Sastojci za juneći ragu s okruglicama od palente:

800 g junetine od buta
4 režnja češnjaka
500 g poriluka
1 žlica mljevene slatke paprike
sol, papar prema okusu
timijan, mažuran, ružmarin
sitno sjeckani peršin
700 ml goveđeg temeljca
Maslinovo ulje

Okruglice:

150 g kukuruzne krupice
200 ml vode
0,5 žlice soli
50 g maslaca
50 g sitno narezane slanine

Priprema:

1. Meso očistite od žilica i narežite na kockice, a poriluk očistite i narežite na kolutiće.

2. U loncu na tri žlice maslinovog ulja dodajte sitno izrezani češnjak pa poriluk i meso te začinite.

3. Meso zalijte goveđim temeljcem toliko da prekrije sastojke pa poklopite posudu i na laganoj vatri kuhajte oko 90 minuta.

4. Skuhajte palentu u posoljenoj vodi pa maknite sa štednjaka i kad se malo ohladi dodajte jaje, narezanu pancetu i maslac.

5. Oblikujte loptice i pržite u dubokoj masnoći dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Savjet: Želite li izbjeći prženje u dubokoj masnoći krokete pecite u pećnici na papiru za pečenje.

5 namirnica koje će "nabildati" imunitet usred zime Kombucha Artičoke Banane +1 Kefir