1. Kefir
Ovaj fermentirani mliječni proizvod sadrži oligosaharide, vrstu kompleksinih ugljikohidrata koji zadržavaju dobre bakterije u želucu i osnažuju imunitet. Čuvajte kefir na hladnoći, jer su aktivne kulture osjetljive na visoke temperature.

2. Kiseli kupus

Ukiseljeni kupus je jedan od glavnih izvora vitamina C u zimsko vrijeme. S obzirom da nastaje procesom fermentiranja, pun je zdravih bakterija koje čuvaju zdravlje želuca te štite organizam od bolesti.

Slika nije dostupna Hrana i piće Jedite ga svaki dan! 5 razloga zbog kojih je kupus kralj zime

3. Artičoke
Artičoke su potentni prebiotici – sadrže neprobavljive hranjive tvari koje hrane dobre bakterije u probavnom sustavu i jačaju stanje organizma.

4. Banane
Banane su odličan izvor kalija i magnezija. Ovi minerali iznimno su važni za tijelo u stanjima stresa, iscrpljenosti i umora, pa se nameću kao odlični saveznici u 'bildanju' imuniteta tijekom zime.

Orasi Hrana i piće 10 namirnica koje će oporaviti jetru od loših navika

5. Kombucha
Čaj od ove gljive odlična je alternativa gaziranim pićima, a prepuna je B vitamina koji tijelu daju prijeko potrebnu energiju u zimskim mjesecima.

Imajte na umu da se ispijanje ove umjereno kisele tekućine ne preporučuje osobama koje boluju od želučanih tegoba, jer može iziritirati sluznicu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju