Vrsna chefica Bluesuna, Ružica Jukičić, u hotelu Kaj u Mariji Bistrici pokazala nam je kako napraviti gozbu od zdravih namirnica.
Komadići kruha meki kao duša što mirišu na buču savršeno se slažu s dimljenom aromom pastrve, a okus hrena savršeno zaokružuje cijelu priču. Za pikantni umak od hrena možete koristiti namaz ili se poslužiti ribanim korijenom.
"Umjesto dimljene ribe slobodno koristite svježe filete. Marinirajte ih u začinskom bilju pa kratko ispecite u pećnici, ohladite i poslužite", kaže Ružica.
Najbolje je od svega što se ovo lagano ali ukusno jelo uklapa u paleo i LCHF jelovnik, pa nema straha da će vam teško pasti na želudac.
Sastojci za kruh od bučina brašna:
½ šalice bučina brašna
3 žlice jogurta ili kefira
2 žlice bučina ulja
2 žlice vode
1 jaje
½ žličice praška za pecivo
Ostalo:
4 fileta dimljene pastrve
100 g matovilca
200 g kiselog vrhnja
2 žlice ribanog hrena ili umaka od hrena
sol, papar
4 žlice bučina ulja
Priprema:
1. Dobro umutite sve sastojke za kruh.
2. Namastite kalupe za muffine te ih do polovice napunite smjesom.
3. Pecite na 180 °C oko pola sata (čačkalicom provjerite jesu li gotovi). Možete i izliti smjesu u keramičku posudu pa peći u mikrovalnoj pećnici oko 5-6 min, ovisno o jačini mikrovalne. Pazite da smjesa ne prelazi polovinu keramičke posude.
4. Povežite kiselo vrhnje i hren pa prema ukusu začinite soli i paprom.
5. Dimljenu pastrvu lagano premažite kremom od hrena, pa na nju položite salatu.
6. Poslužite uz kruh od bučina brašna koji možete i natrgati na komade i poprskajte uljem.