• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Recept za nevidljivi kolač: Francuski klasik koji su i Japanci s guštom usvojili

Kada se koristi razumno, miso daje orašaste okuse koji se besprijekorno stapaju maslacem, bundevom i jabukom“, otkriva Tim Chin, profesionalni kuhar i pisac koji je svoj recept za nevidljivi kolač od jabuka
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 28.01.2023 06:46 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gâteau Invisible francuski je naziv za kolač koji neobično ime duguje kriškama jabuke – tako tankima da „nestaju“ u tijestu. Usprkos francuskom podrijetlu, gâteau invisible obožava se i na drugoj strani svijeta – u Japanu.

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...

„Kao naklon tom kulturno-zemljopisnom spoju, želio sam u jednu verziju deserta uključiti miso. Dok je miso poznat po tome što je ultraslan začin pun umamija koji se prvenstveno koristi u slanim jelima, također može biti vrijedna komponenta u slatkim jelima.

Pekari su naučeni na korištenje soli za poboljšanje okusa pečenih jela: samo prstohvat soli stvara kompleksnost, smanjuje našu percepciju gorkih okusa i uravnotežuje deserte koji bi inače bili pretjerano slatki.

Kada se koristi razumno, miso daje orašaste okuse koji se besprijekorno stapaju maslacem, bundevom i jabukom“, otkriva Tim Chin, profesionalni kuhar i pisac koji je svoj recept za nevidljivi kolač od jabuka otkrio na portalu seriouseats.com., a pronaći ga možete u nastavku teksta. Bijeli (shiro) miso najbolje odgovara receptu. Tamnije vrste miso paste kao što su crveni miso, awase miso ili ječmeni miso dat će slaniji kolač, a mogao bi dati i tamniji karamel umak.

„Testirao sam ovaj recept s Fuji jabukama, Pink Lady, Lady Alice, Granny Smith i Golden Delicious jabukama; Preferiram Fuji, Pink Lady ili Lady Alice, ali različite jabuke mogu imati malo drugačije teksture i okuse. Kad kupujete jabuke, kupite nekoliko dodatnih kako biste po potrebi napunili posudu za pečenje. 

Što tanje narežete jabuke, to ćete dobiti više slojeva u kolaču i to će  biti kompaktniji, ali proces slaganja tanjih kriški je nešto zamorniji.“, kaže Tim Chin.

Sastojci za nevidljivi kolač:

  • biljno ulje za podmazivanje posude za pečenje
  • 142 g brašna, plus još za posipanje posude za pečenje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 54 g bijele miso paste
  • 28 g maslaca, otopljenog
  • 130 ml punomasnog mlijeka
  • 3 velika jaja
  • 133 g šećera
  • 1,1 kg jabuka (Fuji ili Pink Lady

Karamel umak:

  • 60 ml vode
  • 120 g šećera
  • 180 ml gustog vrhnja
  • 36 g bijele miso paste

Priprema nevidljivog kolača: 

  1. Jabuke ogulite, odvojite jezgru i narežite ih na tanke kriške (možete se poslužiti mandolinom).
  2. Namastite četvrtastu posudu za pečenje kruha i stavite list papira za pečenje tako da visi preko stranica kalupa. Namastite papir za pečenje i pospite ga brašnom, pazeći da lagano premažete dno i stranice. Pažljivo otresite višak brašna. Postavite rešetku u sredinu pećnice koju zagrijte na 190°C.
  3. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa ostavite na stranu. Pjenjačom izmiješajte miso i maslac. Umiješajte otprilike 2 žlice mlijeka i miješajte dok smjesa ne postane glatka, oko 30 sekundi. Umutite preostalo mlijeko i miješajte dok ne postane glatko.
  4. Miksajte jaja i šećer srednjom brzinom 60 do 90 sekundi dok ne postanu blijeda i sjajna. Umiješajte polovicu mješavine brašna. Umiješajte smjesu mlijeka, a zatim preostalu mješavinu brašna.
  5. Koristeći veliku gumenu lopaticu ili kuhaču, umiješajte jabuke u tijesto. Posložite kriške jabuke u pripremljenu posudu (najljepše kriške ostavite za gornji sloj) Nastavite slagati jabuke u jednakim slojevima dok jabuke ne budu oko 1,3 cm od vrha. Pritisnite jabuke da se ravnomjerno rasporede. Ostružite preostalo tijesto u posudu, pazeći da ostavite 0,6 cm prostora od vrha. Nježno lupnite posudu kako biste pustili zaostali zrak i kako bi se tijesto lijepo rasporedilo.
  6. Stavite posudu za pečenje u pećnice i pecite dok gornji sloj ne postane zlatno-smeđ, a čačkalica umetnuta u sredinu ne naiđe na mali otpor i izađe čista, 65 do 75 minuta. Okrenite posudu na pola pečenja.
  7. Premjestite kolač na rešetku i ostavite 10 minuta. Olabavite strane kolača nožem za mazanje ili lopaticom. Ostavite kolač da se hladi i nakon dva sata ga pomoću visećeg papira prebacite na dasku za rezanje. Neka se kolač potpuno ohladi prije rezanja.
  8. U međuvremenu pomiješajte vodu i šećer na srednjoj vatri. Miješajte dok sirup ne zakipi, oko 4 minute, zatim kuhajte bez miješanja dok sirup ne dobije boju meda, otprilike 5 minuta, miješajući i tresući posudu po potrebi kako biste osigurali ravnomjernu karamelizaciju. Nastavite kuhati dok sirup ne postane svijetlo do srednje žut, otprilike još minutu. Dodajte vrhnje i smanjite vatru. Neprestano miješajući kuhajte dok se karamel ne zagrije na 107 °C, što provjerite kuhinjskim termometrom. Za to će trebati oko 3 minute.
  9. Maknite s vatre i umiješajte miso. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Prebacite ga u hladnu posudu.
  10. Za posluživanje, nazubljenim nožem izrežite kolač na kriške debljine 2,5 cm i poslužite s toplom karamelom ili karamelom sobne temperature.

Taman zreo! Jednostavni načini uz koje ćete uvijek prepoznati dobar avokado +0

  • #Recepti
  • #nevidljivi kolač
  • #Kolač od jabuka
  • #francuska kuhinja
  • #mišo
  • #Japanska Kuhinja
  • #europska kuhinja
  • #azijska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božićne zvjezdice: Klasik iz limene kutije za kekse gotov za manje od pola sata
Uspijevaju svima
Na stolu za pola sata: Klasik iz limene kutije za kekse koji ćete grickati dok radite "ozbiljne" kolače
Rumunjska orahnjača cozonac recept
Cozonac
Ovako Rumunji rade orahnjaču! Izgleda kompliciranije od hrvatske verzije, ali lako se slaže
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Val di Rabbi
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
Dobrovoljni zarobljenici
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Loop Living Cocoon
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Pokrovitelj Kenwood
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
Pokušaj ubojstva u Velikoj Gorici: Uhićen muškarac
PRIVEDEN JE
Pokušaj ubojstva kod Zagreba! Djevojka (21) hitno prebačena u bolnicu
U Njemačkoj nožem izbo ženu i njezino četvero djece
zločin u njemačkoj
Užasan napad! Izbo mladu ženu i njezino četvero djece, najmlađe ima tri godine. Policija pokrenula veliku akciju
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Čokoladni kuglof s jogurtom: Recept koji vam svaki put uspije – sočniji nego ikad!
Jednostavan, a tako fin!
Čokoladni kuglof s jogurtom: Recept koji vam svaki put uspije - sočniji nego ikad!
zabava
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Jednostavna ideja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Dvostruki strijelac
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
MasterChef: ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Dvostruki strijelac
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Svinjetina na bavarski
Nježno za budžet

Omiljeno nedjeljno pečenje za manje od 10 eura za 4 osobe

Osim što je ukusan, bavarski specijalitet je i nježno za kućni budžet jer vas sastojci neće koštati više od 10 eura za četiri osobe.... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Božićne zvjezdice Hrana i piće
    Uspijevaju svima

    Na stolu za pola sata: Klasik iz limene kutije za kekse koji ćete grickati dok radite "ozbiljne" kolače

  • Svinjetina na bavarski Hrana i piće
    Nježno za budžet

    Omiljeno nedjeljno pečenje za manje od 10 eura za 4 osobe

  • Rumunjska orahnjača cozonac Hrana i piće
    Cozonac

    Ovako Rumunji rade orahnjaču! Izgleda kompliciranije od hrvatske verzije, ali lako se slaže

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close