Avokado ili "aligatorska kruška" svoj naziv duguje izgledu koji podsjeća na krušku, ali s "aligatorskom kožom". Slasno tropsko voće i kod nas je posljednjih godina sve popularnije.

Osim kremastog okusa, zbog čega se dodaje u namaze i salate, omiljen je i zbog svojeg sastava, prvenstveno zdravih masnoća koje čuvaju srce, kao i brojnih vitamina i minerala. Nažalost, da bismo mogli uživati u slasnom avokadu, često moramo čekati i nekoliko dana da bi sazrio jer u trgovine najčešće dolazi nezreo. Iako boja kore može pomoći u odabiru, nije uvijek najbolji pokazatelj zrelosti jer može zavarati.

Kako biste provjerili je li spreman za jelo, primite peteljku – ako je možete lako skinuti, a ispod nje je kora svjetlozelene boje, avokado je spreman za jelo. Ako se peteljka ne može oguliti, potrebno je još malo pričekati da avokado sazrije do kraja.

Avokado možete primiti u ruku i nježno stisnuti kako biste provjerili je li zreo. Ako ne popusti blagom pritisku, bit će zreo za nekoliko dana - otprilike četiri do pet. Želite li ubrzati zrenje, takav avokado najbolje je čuvati na sobnoj temperaturi u papirnatoj vrećici s jabukom ili bananom, koje će ubrzati proces.

Avokado Avokado (Foto: Getty Images)

Ako avokado popusti pritisku u ruci, spreman je za jelo. Zreli avokado može imati tamniju boju, ali i ne mora. Na dodir je lagano mekan, ali ne i premekan. Zreli avokado čuvajte u hladnjaku kako ne bi previše sazrio ili istrunuo do posluživanja.

Prezreli avokado vrlo je mekan na dodir i često ima udubljenja, kao i dijelove tamnije boje. Pokvareni, odnosno prezreli avokado ima neugodan miris koji se ponekad uspoređuje s mirisom bundeve.

Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0 Jaja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju