Jeste li ikada probali mongolski juneći gulaš? Ovo ukusno jelo sadrži uobičajene sastojke za gulaš poput mesa, mrkvi i češnjaka. No uključuje i neke prepoznatljive azijske okuse poput đumbira, umaka od soje i sezamovih sjemenki.

Juneće meso narežite na kockice otprilike iste veličine i uvaljajte u kukuruzni škrob – on će pomoći zgusnuti gulaš tijekom termičke obrade.

Tajna mekanog mesa očituje se u dugotrajnoj termičkoj obradi na relativno niskim temperaturama. Višesatno kuhanje omekšat će i najtvrđi komad mesa.

Sastojci za mongolski juneći gulaš:

  • 650 g junetine
  • 250 ml vode
  • 180 ml tamnog umaka od soje sa smanjenom količinom soli
  • 100 g šećera
  • 30 g kukuruznog škroba
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 čajne žličice naribanog svježeg đumbira
  • 1 velika mrkva naribana
  • 1 čajna žličica čili praha
  • biljno ulje za pirjanje
  • sezamove sjemenke za posluživanje
  • mladi luk za posluživanje

Priprema mongolskog junećeg gulaša:

  1. Junetinu narežite na kocke otprilike jednake veličine i uvaljate u kukuruzni škrob.
  2. U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite kocke junetine sa svih strana. Izvadite ih iz lonca.
  3. Na preostaloj masnoći prepirjajte češnjak. Dodajte naribanu mrkvu i naribani đumbir. Kratko propirjajte.
  4. Sve zajedno podlijte s vodom i umakom od soje. Začinite sa šećerom i čili prahom.
  5. Kad tekućina zavrije, smanjite temperaturu i vratite u lonac junetinu.
  6. Kuhajte poklopljeno oko četiri do pet sati dok meso skroz ne omekša.
  7. Poslužite gulaš s malo nasjeckanog mladog luka i sa sezamovim sjemenkama uz kuhanu rižu. Dobar tek!

Tajna otoka vječnog proljeća za najmekše ražnjiće: Recept za sočnu junetinu s roštilja Espetada - 3 Espetada - 2 Espetada +0 Espetada - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju