Jeste li ikada probali mongolski juneći gulaš? Ovo ukusno jelo sadrži uobičajene sastojke za gulaš poput mesa, mrkvi i češnjaka. No uključuje i neke prepoznatljive azijske okuse poput đumbira, umaka od soje i sezamovih sjemenki.
Juneće meso narežite na kockice otprilike iste veličine i uvaljajte u kukuruzni škrob – on će pomoći zgusnuti gulaš tijekom termičke obrade.
Tajna mekanog mesa očituje se u dugotrajnoj termičkoj obradi na relativno niskim temperaturama. Višesatno kuhanje omekšat će i najtvrđi komad mesa.
Sastojci za mongolski juneći gulaš:
- 650 g junetine
- 250 ml vode
- 180 ml tamnog umaka od soje sa smanjenom količinom soli
- 100 g šećera
- 30 g kukuruznog škroba
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 čajne žličice naribanog svježeg đumbira
- 1 velika mrkva naribana
- 1 čajna žličica čili praha
- biljno ulje za pirjanje
- sezamove sjemenke za posluživanje
- mladi luk za posluživanje
Priprema mongolskog junećeg gulaša:
- Junetinu narežite na kocke otprilike jednake veličine i uvaljate u kukuruzni škrob.
- U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite kocke junetine sa svih strana. Izvadite ih iz lonca.
- Na preostaloj masnoći prepirjajte češnjak. Dodajte naribanu mrkvu i naribani đumbir. Kratko propirjajte.
- Sve zajedno podlijte s vodom i umakom od soje. Začinite sa šećerom i čili prahom.
- Kad tekućina zavrije, smanjite temperaturu i vratite u lonac junetinu.
- Kuhajte poklopljeno oko četiri do pet sati dok meso skroz ne omekša.
- Poslužite gulaš s malo nasjeckanog mladog luka i sa sezamovim sjemenkama uz kuhanu rižu. Dobar tek!