Marinirati meso ili ne, pitanje je koje si postavljaju mnogi amateri u kuhinji. Dobra marinada može omekšati i najžilaviji komad mesa, stoga gastrostručnjaci preporučuju da jeftinije komade mesa svakako stavite u marinadu.
Pritom treba znati da biste meso trebali staviti u marinadu na barem sat vremena, dok ćete najbolje rezultate dobiti ako se meso u marinadi nalazi preko noći u hladnjaku.
Za omekšavanje mesa u ovoj marinadi zaslužna je kombinacija balzamičnog octa, limunova soka i umaka od soje. Okuse će produbiti sitno nasjeckani češnjak i kajenski papar, a sve zajedno zaokružiti nešto kvalitetnog maslinova ulja.
Sastojci za marinadu:
- 65 ml umaka od soje
- 65 ml umaka Worcestershire
- 65 ml maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice balzamičnog octa
- 1 žlica limunova soka
- prstohvat kajenskog papra
- sol i crni papar po želji
Priprema marinade:
- Svježe iscijeđeni limun pomiješajte sa sitno nasjeckanim češnjakom. Promiješajte.
- U marinadu ubacite umak od soje, Worcestershire, maslinovo ulje, ocat, sol, crni papar i kajenski papar.
- Pomiješajte sve dobro i prelijte marinadu preko mesa.
- Pustite da se meso marinira barem jedan sat ili preko noći. Ako se odlučite za višesatnu mariniranje, meso obvezno stavite u hladnjak.
- Kada je meso spremno za termičku obradu, ispecite ga na željeni način i poslužite toplo. Dobar tek!
Tako to rade Hrvati: Kontinentalne i mediteranske marinade za meso od kojih rastu zazubice +23