Sezona roštiljanja je u punom jeku i ako još niste izabrali sunčani vikend za sebe i uživanje u mesnim delicijama možda vas ove jednostavne marinade na o potaknu. Svaki roštilj- majstor ima svoje tajne i recept kako meso učiniti mekim, sočnim i pokupiti komplimente i hvale od zadovoljnog društva. 

Roštilja se u svim dijelovima Lijepe Naše, no priprema mesa ipak se malo razlikuje. Ukusi i istančana nepca traže svoje, a evo što traže u Slavoniji, središnjoj Hrvatskoj i uz obalu. Bilo da smo ''piknuli'' baš vaš način mariniranja ili otkrili vam nešto novo, pravi je to razlog da se uputite u obližnji Lidl, nabavite sve potrebno za roštiljanje i uživate s ekipom u opuštenom vikendu bez obzira hoćete li biti šljaker, onaj koji uz njega dijeli pametne savjete o tome kako najbolje ispeći meso ili pak onaj koji čeka da sve bude gotovo u hladovini. 

Slavonska marinada Slavonska marinada (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Slavonska marinada

Idealna za svinjetinu na roštilju, ova pikantna marinada s dimljenim štihom sasvim običnu vratinu i krmenadle učinit će zanimljivijom.

Sastojci:

  • 500 g vratine ili krmenadla
  • Žličica ljute paprike
  • Žličica BBQ Smoky Salt mješavine (ili dimljene paprike)
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 dcl suncokretovog ulje
  • 3 režnja češnjaka narezanih na ploškice
  • Sol
  • Papar Marinirana vratina i krmenadle na roštilju Marinirana vratina i krmenadle na roštilju (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Priprema:
Meso dobro umarinirajte pomoću svih sastojaka barem dva sata prije pečenja, a još ukusnije bit će ako se mariniralo preko noći. Uz meso na rešetku stavite i par šnita slanine, bez toga slavonski roštilj neće proći. Vjerujte nam; one koji dijele pametne savjete oko roštilja ušutkat će hrskavi čips od slanine od kojeg će zaboraviti na svaku primjedbu. 

Kontinentalna marinada

Kod kontinentalaca, posebice u Središnjoj Hrvatskoj na roštilju će se uz ćevape i pljeskavice obavezno naći i malo piletine. Bilo to bijelo meso od prsa ili batci i krilca sa hrskavom kožicom ova jednostavna slasna marinada postavit će piletinu u prvi plan.

Kontinentalna marinada piletine Kontinentalna marinada piletine (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Sastojci:

  • 1 luk narezan na tanke šnitice ili 2 mlada luka kad im je sezona
  • Žlica senfa
  • Žličica soli
  • pola žličice papra
  • decilitar sucokretovog ulja Piletina na roštilju s nezaobilaznim povrćem Piletina na roštilju s nezaobilaznim povrćem (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Priprema:

Piletinu s kostima nožem zarežite na dva do tri mjesta, posolite, popaprite te premažite senfom. Dodajte luk narezan na tanke ploškice i ulje. Marinadu dobro umasirajte u meso i ostavite tako barem dva sata ili preko noći u hladnjaku.

Mediteranska marinada

Bilo da na gradele stavljate ribu ili meso s ovom marinadom ne možete pogriješiti ako tražite i volite onaj mediteranski štih. Marinirate li ribu kriške limuna stavite u potrbušinu. Ova marinada bit će izvrsna za janjeće kotlete ili teletinu, a mi smo se u njoj odlučili napraviti teleće ražnjiće.

Mediteranska marinada Mediteranska marinada (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Sastojci:

  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • 2 režnja češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar sok 1 limuna

Priprema:
Teleći but narežite na kockice, posolite ih, poparite i po njima rastrgajte dvije grančice češnjaka te dodajte češnjak narezan na tanke ploškice. Sve zalijte maslinovim uljem i sokom jednog limuna pa umasirajte marinadu u meso i ostavite pokriveno tako dva do četiri sata ili preko noći u hladnjaku. Komadiće mesa zatim nabodite na ražnjiće i spremno je za vruću rešetku.

Teleći ražnjići Teleći ražnjići (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Uz bilo koje meso na roštilju Hrvati vole na rešetku baciti i povrće poput tikvica, patlidžana, paprika i gljiva, kao i pokoju šnitu kruha. Za salatu poslužite jednostavne varijante kao što je salata od rajčica s lukom ili šopska salata i gozba može početi.

Ako ste isprobali sve ove domaće marinade za roštilj i rado bi isprobali nešto drugačije, roštiljajte kao Turci, Jamajčani ili Korejanci.

Roštilj na hrvatski način Roštilj na hrvatski način (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Dok vi istražujete roštiljske običaje diljem svijeta, Beer Grills istražuje naše. Uživajte u roštilju bilo koje zemlje, a namirnice nabavljajte u Lidlu jer možete osvojiti Kamper Hobby i po jedan Atlanta plinski roštilj svaki tjedan. Od 28. 4. do 5. 6. obavi kupnju u iznosu većem od 150 kuna i sudjeluj u Lidlovoj nagradnoj igri, a dodatno sudjelovanje ostvari kroz prijavu u aplikaciji Lidl Plus.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju