Marinirati meso ili ne, pitanje je koje si postavljaju mnogi amateri u kuhinji. Dobra marinada može omekšati i najžilaviji komad mesa, pa gastro stručnjaci preporučuju da jeftinije komade mesa definitivno stavite u marinadu.

Pritom treba znati da biste meso trebali staviti u marinadu na barem sat vremena, dok ćete najbolje rezultate dobiti ako se meso u marinadi nalazi preko noći – u hladnjaku.

Za omekšavanje mesa u ovoj marinadi zaslužna je kombinacija balzamičnog octa, limunova soka i umaka od soje. Okuse će produbiti sitno nasjeckani češnjak i kajenski papar, a sve zajedno zaokružiti nešto kvalitetnog maslinovog ulja.

Sastojci za marinadu:

  • 65 ml umaka od soje
  • 65 ml umaka Worcestershire
  • 65 ml maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1 žlica limunova soka
  • prstohvat kajenskog papra
  • sol i crni papar po želji

Priprema marinade:

  1. Svježe iscijeđeni limun pomiješajte sa sitno nasjeckanim češnjakom. Promiješajte.
  2. U marinadu ubacite umak od soje, Worcestershire, maslinovo ulje, ocat, sol, crni papar i kajenski papar.
  3. Pomiješajte sve dobro i prelijte marinadu preko mesa.
  4. Pustite da se meso marinira barem jedan sat, ili preko noći. Ako se odlučite za višesatnu mariniranje, meso obavezno stavite u hladnjak.
  5. Kada je meso spremno za termičku obradu, ispecite ga na željeni način i poslužite toplo. Dobar tek!

Tako to rade Hrvati: Kontinentalne i mediteranske marinade za meso od kojih rastu zazubice Jabučni ocat u slavonskoj marinadi Teleći ražnjići Kontinentalna marinada piletine +23 Slavonska marinada

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju