Mađarska kuhinja je poznata po dobro začinjenim jelima na žlicu. Ova kremasta juha od gljiva je jedno od tih jela.
Mađarska juha od gljiva može se napraviti s različitim gljivama. Upotrijebite jestive gljive koje su vam na dohvat ruke – od šampinjona i bukovača do lisičarki i vrganja.
Dubinu okusa daju joj začini, a posebice nezaobilazna dimljena crvena paprika u prahu. Kiselo vrhnje koje se dodaje na kraju kuhanja, pak, podarit će joj kremastu teksturu.
Priprema mađarske juhe od gljiva:
- 900 g jestivih gljiva po želji
- 500 ml mlijeka
- 250 ml bijelog vina
- 125 ml kiselog vrhnja
- 90 g maslaca
- 5 žlica brašna
- 4 žlice limunova soka
- 4 čajne žličice dimljene paprike u prahu
- 3 čajna žličice sušenog kopra
- 3 čajne žličice sušenog timijana
- 2 luka
- 1 l pilećeg temeljca
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posluživanje
Priprema mađarske juhe od gljiva:
- Očistite luk, ogulite ga i narežite na manje komade.
- Rastopite maslac u većem loncu i na njemu prepirjajte luk i nasjeckane gljive dok ne omekšaju.
- Podlijte gljive i luk s pilećim temeljcem i vinom. Dodajte sušeni kopar, timijan i dimljenu papriku u prahu.
- Pustite da se juha kuha tako oko 10-ak minuta.
- Mlijeko pomiješajte s brašnom u zasebnoj zdjelici. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Prebacite dobivenu smjesu u juhu i kuhajte sve zajedno još 10-ak minuta. Posolite i papaprite po želji.
- Na kraju kuhanju dodajte limunov sok i umiješajte kiselo vrhnje.
- Poslužite juhu toplu s kriškom hrskavog kruha. Dobar tek!