Mađarska kuhinja je poznata po dobro začinjenim jelima na žlicu. Ova kremasta juha od gljiva je jedno od tih jela.

Mađarska juha od gljiva može se napraviti s različitim gljivama. Upotrijebite jestive gljive koje su vam na dohvat ruke – od šampinjona i bukovača do lisičarki i vrganja.

Dubinu okusa daju joj začini, a posebice nezaobilazna dimljena crvena paprika u prahu. Kiselo vrhnje koje se dodaje na kraju kuhanja, pak, podarit će joj kremastu teksturu.

Priprema mađarske juhe od gljiva:

  • 900 g jestivih gljiva po želji
  • 500 ml mlijeka
  • 250 ml bijelog vina
  • 125 ml kiselog vrhnja
  • 90 g maslaca
  • 5 žlica brašna
  • 4 žlice limunova soka
  • 4 čajne žličice dimljene paprike u prahu
  • 3 čajna žličice sušenog kopra
  • 3 čajne žličice sušenog timijana
  • 2 luka
  • 1 l pilećeg temeljca
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema mađarske juhe od gljiva:

  1. Očistite luk, ogulite ga i narežite na manje komade.
  2. Rastopite maslac u većem loncu i na njemu prepirjajte luk i nasjeckane gljive dok ne omekšaju.
  3. Podlijte gljive i luk s pilećim temeljcem i vinom. Dodajte sušeni kopar, timijan i dimljenu papriku u prahu.
  4. Pustite da se juha kuha tako oko 10-ak minuta.
  5. Mlijeko pomiješajte s brašnom u zasebnoj zdjelici. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  6. Prebacite dobivenu smjesu u juhu i kuhajte sve zajedno još 10-ak minuta. Posolite i papaprite po želji.
  7. Na kraju kuhanju dodajte limunov sok i umiješajte kiselo vrhnje.
  8. Poslužite juhu toplu s kriškom hrskavog kruha. Dobar tek!

Juha zbog koje se gube životi: Neobični specijalitet koji ćete u restoranu platiti oko 300 kuna Juha od ptičjeg gnijezda - 5 Juha od ptičjeg gnijezda - 4 Juha od ptičjeg gnijezda - 3 +2 Juha od ptičjeg gnijezda - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju