Ako tražite brzi recept za kolač, volite klasične okuse, ali opet biste rado kušali i nešto novo, obožavat ćete ovaj sočni kolač od limuna s maslinovim uljem. Bogat citrusni okus i tijesto koje se rastapa u ustima glavni su aduti ovog kolača. Fine arome Mediterana diskretno mu dodaju korica naranče i limuna, a znalci će nanjušiti i kap amara.
Za kolač od limuna s maslinovim uljem ne morate nabavljati nikakve neobične sastojke, ali naravno, pazite na kvalitetu maslinovog ulja i obavezno provjerite da nije užeglo kako ne biste morali baciti čitav kolač. Za pripremu će vam trebati desetak minuta mjerenja i miješanja, a ostalo će obaviti pećnica.
Sastojci za kolač od limuna s maslinovim uljem:
- 350 ml kvalitetnog maslinovog ulja, plus za namastiti kalup
- 3 velika jaja
- 250 g šećera
- 300 ml punomasnog mlijeka
- sok od 2 velika limuna
- kora od 2 limuna, naribana
- 240 g brašna
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- ½ čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica amara del capo ili drugog gorkastog likera
- 1 čajna žličica naribane narančine kore
- 1 čajna žličica soli
- 50 g smeđeg šećera, za posipanje
- 2 žlice šećera u prahu, za posipanje
Priprema kolača od limuna s maslinovim uljem:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Namastite okrugli lim za pečenje promjera 23 centimetra i obložite dno papirom za pečenje.
- U jednoj zdjeli miješajte jaja, maslinovo ulje i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte mlijeko, amaro, narančinu koricu, limunov sok, limunovu koricu i vaniliju i dobro promiješajte.
- U drugoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. Napravite udubinu u sredini suhih sastojaka i polako dodajte mokre sastojke. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za pečenje. Po vrhu pospite smeđim šećerom i pecite 50 minuta do sat vremena.
- Izvadite kolač iz pećnice i pustite da se ohladiti. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu i ribanom limunovom koricom.
10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa +3