Makovnjača je tradicionalna slastica središnjeg dijela Europe i Hrvatske koja se obično priprema oko blagdana. Glavna zvijezda ovog kolača je krema od maka i mlijeka kojom se nadijeva tijesto prije nego što se stavlja peći u pećnici.
Ako ste jedna od onih osoba koja nikad nije zadovoljna količinom nadjeva u makovnjači i uvijek želite više sočne kreme s makom – ovo je recept za vas. Umjesto pečenja cijelog kolača – napravite samo nadjev i oblikujte ga u kuglice.
Dodajte usitnjene kekse
Da bi kuglica održala oblik u smjesu dodajte i nešto usitnjenih keksa. Ako ne želite promijeniti boju kuglice poslužite se tamnim keksima poput Orea. Ovisno o odabranim keksima valja prilagoditi i količinu šećera u samoj kuglici.
Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, makovnjaču možete napraviti i bez mlijeka i maslaca. Imamo recept i za vegansku verziju makovnjače.
Sastojci:
- 250 ml vrućeg mlijeka
- 140 g mljevenog maka
- 120 g mljevenog keksa
- 1 žlica šećera
- 1 žlica maslaca
- orašasti plodovi ili čokolada za ukrašavanje
Priprema:
- Mljeveni mak prelijte s vrućim mlijekom.
- U smjesu dodajte smrvljene kekse, šećer i maslac. Dobro promiješajte.
- Dobivenu smjesu stavite u hladnjak da se stvrdne na pola sata
- Od dobivene smjese oblikujte kuglice.
- Kuglice uvaljajte u usitnjene orašaste plodove poput lješnjaka, badema ili oraha. Kuglice možete po želji preliti s rastopljenom čokoladom.
- Pustite da se kuglice stvrdnu i ohlade prije posluživanja. Dobar tek!
Kolačima po Europi: Omiljene blagdanske slastice bez kojih je teško zamisliti praznike +9