Makovnjača je tradicionalna slastica središnjeg dijela Europe i Hrvatske koja se obično priprema oko blagdana. Glavna zvijezda ovog kolača je krema od maka i mlijeka kojom se nadijeva tijesto prije nego što se stavlja peći u pećnici.

Ako ste jedna od onih osoba koja nikad nije zadovoljna količinom nadjeva u makovnjači i uvijek želite više sočne kreme s makom – ovo je recept za vas. Umjesto pečenja cijelog kolača – napravite samo nadjev i oblikujte ga u kuglice.

Dodajte usitnjene kekse

Da bi kuglica održala oblik u smjesu dodajte i nešto usitnjenih keksa. Ako ne želite promijeniti boju kuglice poslužite se tamnim keksima poput Orea. Ovisno o odabranim keksima valja prilagoditi i količinu šećera u samoj kuglici.

Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, makovnjaču možete napraviti i bez mlijeka i maslaca. Imamo recept i za vegansku verziju makovnjače.

Sastojci:

  • 250 ml vrućeg mlijeka
  • 140 g mljevenog maka
  • 120 g mljevenog keksa
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica maslaca
  • orašasti plodovi ili čokolada za ukrašavanje

Priprema:

  1. Mljeveni mak prelijte s vrućim mlijekom.
  2. U smjesu dodajte smrvljene kekse, šećer i maslac. Dobro promiješajte.
  3. Dobivenu smjesu stavite u hladnjak da se stvrdne na pola sata
  4. Od dobivene smjese oblikujte kuglice.
  5. Kuglice uvaljajte u usitnjene orašaste plodove poput lješnjaka, badema ili oraha. Kuglice možete po želji preliti s rastopljenom čokoladom.
  6. Pustite da se kuglice stvrdnu i ohlade prije posluživanja. Dobar tek!

Kolačima po Europi: Omiljene blagdanske slastice bez kojih je teško zamisliti praznike Božićni panj Vanilin kiflice Vanilin kiflice +9 Božićni panj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju