Harira je jedno od najpopularnijih marokanskih variva koje se obično priprema od rajčice, slanutka i leće. Često mu se dodaju komadići natrgane tjestenine koje povećavaju njegovu zasitnost, ali i komadići mesa – najčešće janjetine.
Kombinacija mahunarki i mesa pretvara ovo jelo u proteinsku bombu koja se može jesti tijekom cijele godine. Najčešće se, pak, jede u vrijeme ramazana jer predstavlja sjajnu okrjepu nakon posta koja tijelu daje važne nutrijente i energiju.
Sastojci za hariru s janjetinom:
- 450 g janjetine bez kosti
- 400 g nasjeckane rajčice iz konzerve
- 240 g kuhanog slanutka
- 100 g leće
- 50 g sušenih tankih rezanaca
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1 l pilećeg temeljca
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
- 1 čajna žličica kurkume u prahu
- ½ čajne žličice cimeta u prau
- ½ čajne žličice đumbira u pralju
- maslinovo ulje
- sol i papar po želji
- svježi korijander po želji
- svježi peršin po želji
Priprema harire s janjetinom:
- Zagrijte malo ulja u loncu pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk oko pet minuta dok ne omekša. Dodajte i češnjak i pirjajte oko jedne minute.
- Dodajte kockice mesa, koncentrat rajčice i začine: kurkumu, cimet, đumbir, dimljenu papriku, sol i papar po želji. Sve dobro promiješajte.
- Podlijte sve zajedno s pilećim temeljcem i rajčicama te dodajte leću. Pustite da sve zajedno zavrije, pa smanjite temperaturu i kuhajte oko 30 do 45 minuta dok meso ne omekša.
- Ubacite kuhani slanutak i natrgajte rezance. Sve zajedno kuhajte još 15-ak minuta.
- Isprobajte jesu li svi sastojci termički obrađeni do kraja, pa pred kraj kuhanja dodajte svježe listiće korijander i peršina po želji.
- Poslužite toplo. Dobar tek!
Tajni vrt dalmatinskog zaleđa u kojem se jedu veličanstveni odojci i janjetina s ražnja +5