Harira je jedno od najpopularnijih marokanskih variva koje se obično priprema od rajčice, slanutka i leće. Često mu se dodaju komadići natrgane tjestenine koje povećavaju njegovu zasitnost, ali i komadići mesa – najčešće janjetine.

Kombinacija mahunarki i mesa pretvara ovo jelo u proteinsku bombu koja se može jesti tijekom cijele godine. Najčešće se, pak, jede u vrijeme ramazana jer predstavlja sjajnu okrjepu nakon posta koja tijelu daje važne nutrijente i energiju.

Slika nije dostupna Hrana i piće Prefina juha sa slanutkom: Recept za marokanski specijalitet od kojeg ćete odmah živnuti

Sastojci za hariru s janjetinom:

  • 450 g janjetine bez kosti
  • 400 g nasjeckane rajčice iz konzerve
  • 240 g kuhanog slanutka
  • 100 g leće
  • 50 g sušenih tankih rezanaca
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
  • 1 čajna žličica kurkume u prahu
  • ½ čajne žličice cimeta u prau
  • ½ čajne žličice đumbira u pralju
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po želji
  • svježi korijander po želji
  • svježi peršin po želji

Slika nije dostupna Hrana i piće Recept za fino varivo s junetinom kakvo se jede u Maroku

Priprema harire s janjetinom:

  1. Zagrijte malo ulja u loncu pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk oko pet minuta dok ne omekša. Dodajte i češnjak i pirjajte oko jedne minute.
  2. Dodajte kockice mesa, koncentrat rajčice i začine: kurkumu, cimet, đumbir, dimljenu papriku, sol i papar po želji. Sve dobro promiješajte.
  3. Podlijte sve zajedno s pilećim temeljcem i rajčicama te dodajte leću. Pustite da sve zajedno zavrije, pa smanjite temperaturu i kuhajte oko 30 do 45 minuta dok meso ne omekša.
  4. Ubacite kuhani slanutak i natrgajte rezance. Sve zajedno kuhajte još 15-ak minuta.
  5. Isprobajte jesu li svi sastojci termički obrađeni do kraja, pa pred kraj kuhanja dodajte svježe listiće korijander i peršina po želji.
  6. Poslužite toplo. Dobar tek!

Tajni vrt dalmatinskog zaleđa u kojem se jedu veličanstveni odojci i janjetina s ražnja Konoba Vinko - 1 Konoba Vinko - 2 Konoba Vinko - 3 +5 Konoba Vinko - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju