U ljetno vrijeme i zbog straha od mogućih zaraza, mnogi izbjegavaju pripremati hranu od sirovih jaja. No to vas ne treba spriječiti u uživanju u dobroj majonezi.

Donosimo vam recept za vegansku majonezu YouTube kanala Good Eatings u kojoj nema jaja, dok joj finu teksturu daje sojino mlijeko u kombinaciji sa suncokretovim uljem.

Sastojci za vegansku majonezu:

120 ml mlijeka od soje
180 do 240 ml suncokretova ulja
1 i pol žlica jabučnog octa
½ žlice javorovog sirupa ili meda
prstohvat soli

Priprema:
1. U dublju zdjelu ulijte sojino mlijeko, jabučni ocat, med i sol. Dobro promiješajte sve sastojke.

2. U zdjelu uronite štapni mikser i počnite miksati smjesu postepeno ulijevajući suncokretovo ulje.
Majonezu možete napraviti i u klasičnom blenderu.

Umak Hrana i piće Recept za "lažnu" majonezu koja će poboljšati okus svakog sendviča

3. Više ulja donijet će vam gušću i kremastiju majonezu. Sami odlučite prema vlastitom ukusu hoćete li u ovaj fini umak dodati više ili manje ulja.

Imajte na umu i da će se majoneza zgusnuti u hladnjaku, pa i tome prilagodite konačnu odluku o korištenju ulja.

4. Kada dobijete majonezu odgovarajuće teksture prebacite je u staklenku i stavite u hladnjak na barem 15 minuta prije korištenja.

Ovako pripremljena majoneza u hladnjaku može potrajati do 2 tjedna.

U YouTube videu Good Eatingsa pogledajte ovaj brzinski proces izrade majoneze, a u našoj fotogaleriji pronađite inspiraciju za sljubljivanje majoneze s različitim jelima. Dobar tek!