U ljetno vrijeme i zbog straha od mogućih zaraza, mnogi izbjegavaju pripremati hranu od sirovih jaja. No to vas ne treba spriječiti u uživanju u dobroj majonezi.
Donosimo vam recept za vegansku majonezu YouTube kanala Good Eatings u kojoj nema jaja, dok joj finu teksturu daje sojino mlijeko u kombinaciji sa suncokretovim uljem.
Sastojci za vegansku majonezu:
- 120 ml biljnog napitka od soje
- 180 do 240 ml suncokretova ulja
- 1 i pol žlica jabučnog octa
- ½ žlice javorovog sirupa ili meda
- prstohvat soli
Priprema veganske majoneze:
- U dublju zdjelu ulijte sojino mlijeko, jabučni ocat, med i sol. Dobro promiješajte sve sastojke.
- U zdjelu uronite štapni mikser i počnite miksati smjesu postepeno ulijevajući suncokretovo ulje.
- Majonezu možete napraviti i u klasičnom blenderu.
- Više ulja donijet će vam gušću i kremastiju majonezu. Sami odlučite prema vlastitom ukusu hoćete li u ovaj fini umak dodati više ili manje ulja.
- Imajte na umu i da će se majoneza zgusnuti u hladnjaku, pa i tome prilagodite konačnu odluku o korištenju ulja.
- Kada dobijete majonezu odgovarajuće teksture prebacite je u staklenku i stavite u hladnjak na barem 15 minuta prije korištenja.
Ovako pripremljena majoneza u hladnjaku može potrajati do 2 tjedna.
U YouTube videu Good Eatingsa pogledajte ovaj brzinski proces izrade majoneze. Dobar tek!