Petit gateau ili u prijevodu s francuskog mali kolač popularna je slastica diljem svijeta. U zemljama francuskog govornog područja naziva se još i gâteau fondant au chocolat ili čokoladni fondant.
Ovo je raskošni kolač za ljubitelje čokolade koji izvana izgleda dobro pečen, a iznutra je mekan i tekuć. Servira se vruć te najčešće kombinira s kuglicom sladoleda od vanilije što stvara zanimljivu kombinaciju okusa i tekstura.
Možete ga pripremiti i kod kuće uz svega nekoliko sastojaka. Imajte na umu da ćete čokoladni fondant najlakše ispeći ako koristite pojedinačne posudice za sufle.
Sastojci za čokoladni fondant:
- 250 g šećera u prahu
- 120 g čokolade
- 115 g maslaca
- 60 g brašna
- 3 žumanjka
- 2 cijela jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema čokoladnog fondanta:
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Namastite četiri posudice za sufle i stavite sa strane.
- U vatrostalnoj posudi rastopite čokoladu s maslacem dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.
- Dodajte šećer u prahu u čokoladu i dobro promiješajte.
- Dodajte žumanjke i cijela jaja i sve dobro promiješajte. Umiješajte i ekstrakt vanilije.
- Na kraju dodajte brašno i miješajte dok se sastojci ne sljube.
- Dobivenu smjesu podijelite na četiri jednaka dijela i ulijte u pripremljene namašćene posude.
- Pecite čokoladni fondant u prethodno zagrijanoj pećnici oko 13 minuta, odnosno dok se rubovi ne ispeku, a sredina ostane mekana.
- Izvadite ih iz pećnice, pustite da se hlade minutu-dvije, a potom ih preokrenite na tanjur i izvadite iz kalupa.
- Poslužite ih tople s kuglicom sladoleda od vanilije i voćem po želji. Dobar tek!