Petit gateau ili u prijevodu s francuskog mali kolač popularna je slastica diljem svijeta. U zemljama francuskog govornog područja naziva se još i gâteau fondant au chocolat ili čokoladni fondant.

Ovo je raskošni kolač za ljubitelje čokolade koji izvana izgleda dobro pečen, a iznutra je mekan i tekuć. Servira se vruć te najčešće kombinira s kuglicom sladoleda od vanilije što stvara zanimljivu kombinaciju okusa i tekstura.

Možete ga pripremiti i kod kuće uz svega nekoliko sastojaka. Imajte na umu da ćete čokoladni fondant najlakše ispeći ako koristite pojedinačne posudice za sufle.

Sastojci za čokoladni fondant:

  • 250 g šećera u prahu
  • 120 g čokolade
  • 115 g maslaca
  • 60 g brašna
  • 3 žumanjka
  • 2 cijela jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Slika nije dostupna Hrana i piće Bez vage i miksera: Brzi čokoladni desert koji se napravi u tren

Priprema čokoladnog fondanta:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Namastite četiri posudice za sufle i stavite sa strane.
  2. U vatrostalnoj posudi rastopite čokoladu s maslacem dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.
  3. Dodajte šećer u prahu u čokoladu i dobro promiješajte.
  4. Dodajte žumanjke i cijela jaja i sve dobro promiješajte. Umiješajte i ekstrakt vanilije.
  5. Na kraju dodajte brašno i miješajte dok se sastojci ne sljube.
  6. Dobivenu smjesu podijelite na četiri jednaka dijela i ulijte u pripremljene namašćene posude.
  7. Pecite čokoladni fondant u prethodno zagrijanoj pećnici oko 13 minuta, odnosno dok se rubovi ne ispeku, a sredina ostane mekana.
  8. Izvadite ih iz pećnice, pustite da se hlade minutu-dvije, a potom ih preokrenite na tanjur i izvadite iz kalupa.
  9. Poslužite ih tople s kuglicom sladoleda od vanilije i voćem po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju