Vrlo lako se pripremaju i kod kuće od svega tri sastojka: samodizajućeg brašna, mlaćenice i margarina.
Ako nemate samodizajuće brašno na raspolaganju, možete ga vrlo lako napraviti i sami. Na 100 grama glatkog brašna stavite jednu čajnu žličicu praška za pecivo i prstohvat soli.
Ako nemate mlaćenice, ne brinite i nju možete napraviti kod kuće. U 250 ml mlijeka stavite jednu žlicu limunova soka ili octa, promiješajte i ostavite da „odmara“ tako pet minuta prije nego što je dodate u recept. I to je to.
Sastojci:
250 g samodizajućeg brašna
160 ml mlaćenice
50 g margarina
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
2. Samodizajuće brašno stavite u veliku zdjelu te dodajte margarin narezan na manje komadiće.
3. Prstima utrljajte margarin u brašno.
4. Dodajte mlaćenicu i lagano umijesite tijesto od svih sastojaka.
5. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesite ga svega par minuta. Što ga manje dodirujete to će kasnije biti ukusnije.
6. Razvucite dobiveno tijesto na debljinu oko jednog centimetara i čašom odrežite tijesto na desetak pogačica.
7. Dobivene pogačice stavite na namašćeni lim za pečenje i pecite otprilike 12 do 15 minuta u dobro zagrijanoj pećnici, odnosno dok se ne ispeku do kraja. Površina pogačica trebala bi lagano požutjeti i postati hrskava.
8. Izvadite pogačice iz pećnice i pustite da se ohlade prije posluživanja. Dobar tek!
Sutradan su ukusnija: 10 jela koja stajanjem postaju bolja +0