Gougere su slane pogačice sa sirom koje se pripremaju od kuhanog tijesta (franc. roux). Ova tehnika za izradu tijesta na štednjaku tradicionalno se koristi za pripremu slastica poput profiterola i princes-krafni. Gougere je slana verzija tih zalogajčića, no s dodatkom naribanog sira.

U gougere obično ide gruyere, emmentaler ili comte, a neki znaju te slane pogačice puniti i gljivama, šunkom, povrćem i sličnim namirnicama.

Vjeruje se kako ove slane pogačice sa sirom potječu iz Burgundije, gdje se najčešće poslužuju hladne uz selekciju vina u nadaleko poznatim podrumima. Iako gougere izgleda komplicirano, njegova izrada poprilično je jednostavna, a pogotovo ako koristite mikser s nastavcima za izradu tijesta.

Slika nije dostupna Hrana i piće Kremasta juha od piva: Recept za fino jelo na žlicu koji treba probati barem jednom u životu

Sastojci za gougere:
250 ml vode
150 g naribanog sira gruyere
130 g brašna
85 g maslaca
4 velika jaja
sol i papar

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.

2. U lonac stavite vodu, maslac i prstohvat soli i pustite da tekućina zavri.

3. Ubacite brašno u lonac i miješajte kuhačom dok se ne sljube svi sastojci i dok se ne formira kugla tijesta. Za ovaj bi vam korak moglo trebati oko pet minuta.

4. Prebacite tijesto u mikser i mijesite ga oko pet minuta. Ako nemate mikser, ovaj korak možete odraditi i ručno.

5. Dodajte tijestu jedno po jedno jaje te dobro umijesite sve zajedno u tijesto.

Slika nije dostupna Hrana i piće Pečena jaja u lisnatom tijestu: Recept za prefin doručak koji će svi obožavati

6. U tijesto ubacite naribani sir i sve dobro promiješajte.

7. Žlicom podijelite tijesto na manje kuglice i stavite ih na papir za pečenje. Ostavite oko svake kuglice tijesta barem 5 centimetara slobodnog mjesta jer će nabubriti u pećnici.

8. Dodajte nešto crnog papra na vrh tijesta.

9. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 do 25 minuta, odnosno dok tijesto nije pečeno do kraja, a površina mu ne postane zlatnosmeđa.

10. Poslužite toplo ili hladno. Dobar tek!

Savjet plus:

Ako želite dodatno produbiti okus ovih slanih pogačica, u smjesu prije pečenja možete dodat i 150 grama sitno nasjeckane šunke.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju