U Grčkoj je meza nezamisliva bez tzatziki umaka. Riječ je o gustom i bogatom umaku napravljenom od grčkog jogurta ili vrhnja u kombinaciji s naribanim svježim krastavcima, vlascem i ponešto začina.

Umak se sjajno sljubljuje s nizom namirnica – od pečenog mesa preko mekanih lepinja, s maslinama i s različitim svježim povrćem.

Čak i ako ste se privremeno – zbog vegenuaryja, ili trajno odrekli konzumacije namirnica životinjskog porijekla, možete uživati u njegovim okusima.

Umjesto gustog grčkog jogurta upotrijebite biljnu zamjenu od kokosa. Pripazite samo da odaberete nezaslađeni jogurt. U suprotnom mogli biste dobiti sasvim drugačiji umak od željenog.

Sastojci za veganski tzatziki:

  • 350 g kokosova nezaslađenog jogurta
  • 5 g svježeg vlasca
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 1,5 žlica limunova soka
  • ½ velikog svježeg krastavca
  • sol i papar po želji

Priprema veganskog tzatzikija:

  1. Dobro operite krastavac i s korom ga nasitno naribajte. Stavite u cjedilo ili čistu pamučnu krpu te istisnite višak vlažnosti.
  2. Ocijeđeni naribani krastavac pomiješajte s nezaslađenim kokosovim jogurtom.
  3. Preko smjese naribajte češnjak te sve zajedno začinite s nešto soli, limunovim sokom i sitno nasjeckanim vlascem.
  4. U umak dodajte i nešto kvalitetnog ekstradjevičanskog maslinova ulja za dodatnu dozu dekadentnosti.
  5. Poslužite odmah ili stavite u hladnjak da se stisne. Dobar tek!

Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta Veganska majoneza - 3 Veganska majoneza - 6 Veganska majoneza - 2 +3 Veganska majoneza - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju