U Grčkoj je meza nezamisliva bez tzatziki umaka. Riječ je o gustom i bogatom umaku napravljenom od grčkog jogurta ili vrhnja u kombinaciji s naribanim svježim krastavcima, vlascem i ponešto začina.
Umak se sjajno sljubljuje s nizom namirnica – od pečenog mesa preko mekanih lepinja, s maslinama i s različitim svježim povrćem.
Čak i ako ste se privremeno – zbog vegenuaryja, ili trajno odrekli konzumacije namirnica životinjskog porijekla, možete uživati u njegovim okusima.
Umjesto gustog grčkog jogurta upotrijebite biljnu zamjenu od kokosa. Pripazite samo da odaberete nezaslađeni jogurt. U suprotnom mogli biste dobiti sasvim drugačiji umak od željenog.
Sastojci za veganski tzatziki:
- 350 g kokosova nezaslađenog jogurta
- 5 g svježeg vlasca
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 1,5 žlica limunova soka
- ½ velikog svježeg krastavca
- sol i papar po želji
Priprema veganskog tzatzikija:
- Dobro operite krastavac i s korom ga nasitno naribajte. Stavite u cjedilo ili čistu pamučnu krpu te istisnite višak vlažnosti.
- Ocijeđeni naribani krastavac pomiješajte s nezaslađenim kokosovim jogurtom.
- Preko smjese naribajte češnjak te sve zajedno začinite s nešto soli, limunovim sokom i sitno nasjeckanim vlascem.
- U umak dodajte i nešto kvalitetnog ekstradjevičanskog maslinova ulja za dodatnu dozu dekadentnosti.
- Poslužite odmah ili stavite u hladnjak da se stisne. Dobar tek!
Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta +3