Isprobajte nešto novo i bogato okusima prema receptu omiljenog televizijskog kuhara Jamieja Olivera. Recept za patlidžan kakav vjerojatno dso sdada niste isprobali preuzet je iz Oliverove nove kuharice "Povrće".

Jamie Oliver opet oduševljava: Omiljeni kuhar objavio je novu genijalnu kuharicu Jamie Oliver Povrće Jamie Oliver Povrće Jamie Oliver Povrće +2 Jamie Oliver Povrće

Punjeni patlidžan s listovima curryja i pikantni umak
(Za šest porcija)

Vrijeme pripreme: 1 sat i 15 minuta

Sastojci:

1 luk
4 režnja češnjaka
komadić đumbira od 4 cm
½ svežnja svježeg korijandra (30 g)
2 svježa crvena čilija
po 1 žličica sjemenki kumina, sjemenki gorušice, kurkume, garam masale, sjemenki piskavice
1 poštena šaka svježih listova curryja
ulje kikirikija
2 pune žlice hrskavog maslaca od kikirikija
1 žlica chutneyja od manga
2 žlice paste od tamarinda
12 duguljastih patlidžana (ukupno 800 g)
limenka nemasnog kokosovog mlijeka od 400 g
250 g zrelih cherry rajčica različitih boja

Priprema: 

Pećnicu zagrijte na 190 °C / plin na 5. Očistite luk i češnjak, ogulite đumbir, stavite ih u multipraktik, dodajte stabljike korijandra i oba čilija (po želji im uklonite sjemenke) pa sve izmiksajte u glatku pastu.

Mirodije i listove curryja stavite u lim za pečenje veličine 25 cm x 35 cm, lim stavite na slab plamen, ulijte 2 žlice ulja i sve uz povremeno miješanje pržite 1 minutu ili dok ne počne fantastično mirisati.

Dodajte pastu i miješajte 5 minuta da sve omekša. Potom dodajte maslac od kikirikija, chutney od manga i pastu od tamarinda, kao i pošten prstohvat morske soli i crnog papra, pa sve sastružite u kakvu zdjelu, a po potrebi dodajte mlaz vode kako bi se pasta malo razrijedila.

Patlidžane narežite na četvrtine po duljini, ali da ostanu spojeni kod peteljke. Obilno ih premažite i napunite pastom, te ih složite u lim (ako koristite obične patlidžane, jednostavno im odrežite peteljke, narežite ih na ploške debljine 1 cm i premažite pastom tako da se među ploškama nađe u „sendviču“).

Lim stavite na srednje jak plamen, patlidžane pržite 5 minuta, pa nakon dvije minute okrenite. Dodajte kokosovo mlijeko, rajčice krupno narežite i pospite po patlidžanima, sve dobro posolite i popaprite, te pričekajte da zakuha.

Poklopite aluminijskom folijom i pecite 40 minuta ili dok se umak ne zgusne i reducira. Nakon dvadesetak minuta pečenja uklonite foliju.

Začinite do savršenstva i pospite preostalim listićima korijandra.

 

Prijedlog: Uz jelo uvijek dobro dođu i pahuljasta riža, papadi, jogurt i malo nasjeckanog svježeg čilija.


Jelo je ukusno i zgodno i kada ga pripremite unaprijed – prije upotrebe samo ga podgrijte i po potrebi razrijedite malom količinom vode.


Kalorije: 221 kcal

Masti: 15,2 g

Zasićene masti: 5,6 g

Bjelančevine: 6,7 g

Ugljikohidrati: 15,9 g

Šećeri: 12,9 g

Sol: 0,9 g

Vlakna: 2,3 g
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju