Proljetna tjestenina s piletinom ukusno je jelo puno boja koje se priprema lako, a gotovo je za samo malo više od pola sata. Uz komade piletine, dobit ćete potpun obrok, a čitav ćete skuhati – u jednom loncu (odnosno dubljoj tavi).
Ovo jednostavno jelo kojemu su baza povrće i tjestenina u SAD-u se naziva "pasta primavera" – jelo je, naime, nastalo u New Youku, a osim talijanskog jezika u imenu – s Italijom nema nikakve veze. Ako, naravno, ne računamo bosiljak.
Količina sastojaka iz recepta dat će četiri izdašne porcije. Povrće koje nabraja ovaj recept možete zamijeniti nekim drugim ili dodati svoju omiljenu "zelenjavu".
Proljetna tjestenina s piletinom - sastojci:
- 2 komada pilećih prsa, bez kostiju i kože, narezana na komade veličine zalogaja
- 2 1/2 čajne žličice soli, podijeljeno
- 2 čajne žličice mljevenog crnog papra, plus još za posluživanje
- 60 g maslaca, podijeljeno
- 60 ml maslinovog ulja
- 450 g tjestenine po izboru
- 950-100 ml pilećeg temeljca
- 400-500 ml vode
- 3 mrkve, narezane na tanke kolute
- 250 g šparoga, očišćenih i natrganih na manje komade
- 250 g svježeg ili smrznutog graška
- 300 g cherry rajčica, prepolovljenih
- 6 češnjeva češnjaka, protisnutog
- 135 g parmezana, naribanog
- 1 limun, sok i naribana korica
- 1 šaka nasjeckanog svježeg bosiljka, plus za ukras
Proljetna tjestenina s piletinom - priprema:
- Začinite piletinu žličicom i pol soli i žličicom papra. U veliku duboku tavu dodajte 30 g maslaca i sve maslinovo ulje i zagrijete je na srednje jakoj vatri.
- U tavu ubacite komade piletine i pržite kratko, oko 5 minuta, miješajući. Izvadite piletinu na tanjur i ostavite sa strane.
- U tavu sada stavite tjesteninu, dobro promiješajte, dodajte temeljac i 2 šalice vode i pustite da zakuha. Smanjite vatru i pustite da se krčka 6 minuta. Povremeno promiješajte.
- Dodajte mrkvu, šparoge i grašak. Poklopite i pustite da se sve kuha još otprilike 4 minute.
- Otklopite i dodajte rajčice, protisnuti češnjak i prženu piletinu. Kuhajte, povremeno miješajući, oko 2 minute.
- Maknite s vatre pa umiješajte preostali maslac, parmezan, limunovu koricu i sok te preostalu žličicu soli i papra. Dobro promiješajte.
- Neposredno prije posluživanja umiješajte bosiljak. Pospite parmezanom i poslužite.
Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Ručak za 30 minuta: Recept za fini umak od mljevenog mesa koji traži tek nekoliko sastojaka