Keema je popularno jelo u Indiji, Pakistanu, Bangladešu i okolnim zemljama, a sastoji se od mljevenog mesa, riže, povrća i mirisnih začina. Koliko ima kuhara, toliko je i recepata, a nerijetko se dodaje i grašak ili krumpir. Keema može poslužiti kao nadjev jastučića od tijesta ili pak sendviča. U nastavku donosimo jednostavnu verziju s minimalnom količinom sastojaka.
Keema - sastojci:
- 500 g mljevenog mesa
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica svježeg đumbira, oguljenog i sitno nasjeckanog (komad korijena đumbira veličine 2,5 cm)
- 2 žličice kurkume
- 400 g pelata
- 100 g kuhanog graška
- kuhana riža
Keema - priprema:
- Zagrijte ulje pa dodajte sjeckani luk i pržite miješajući pet minuta. Dodajte i češnjak pa pržite kratko dok ne zamiriši. Dodajte mljeveno meso i sitno sjeckani đumbir pa pržite dok meso ne posmeđi sa svih strana (oko 5 minuta).
- Umiješajte kurkumu, rajčice i 2 dl vode. Kuhajte 20 minuta, povremeno miješajući, dok se ne zgusne. Dodaj grašak i kuhajte još minutu-dvije. Poslužite s rižom.
Lagano, fino i gotovo za 15-ak minuta: 7 super jela za svaki dan ovoga tjedna