Drugi masterclass naziva ''Bijeg na jug'' pod vodstvom chefa Stipana Iličića uspješno je završio. Tako su naši polaznici iz Kuhaone u Zagrebu ponijeli kulinarsko znanje i tehnike koje dosad nisu znali, kao i recepte za tri jela toplijih krajeva da ih mogu kod kuće pripremati kad god im to srce poželi.

Počeli smo sa špagetima i umakom od morskih plodova. Naši su polaznici tako prvi put izrađivali domaću tjesteninu, a u tome im je pomogao kuhinjski uređaj Kenwood KMIX. Nakon što su u njemu zamijesili tijesto, stavili su nastavak za špagete i u trenu dobili najpopularniji oblik tjestenine.

Uz Kenwood kMix i njegov nastavak za špagete svaki će komadić izgledati jednako Uz Kenwood kMix i njegov nastavak za špagete svaki će komadić izgledati jednako (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Spravljanje prave talijanske tjestenine nikada nije bilo jednostavnije uz ovaj uređaj, na koji se mogu staviti i drugi nastavci za tjesteninu. A kako se pomoću njega u samo dvije do tri minute može napraviti 30-ak slasnih paketića raviola, pogledajte u videu s naše prve kulinarske radionice.

Chef Stipan Iličić našim je polaznicima otkrio i kako napraviti mediteranski umak dostojan domaće tjestenine. Pred njih je stavio svježe dagnje, lignje i kozice te ih vodio kroz recept korak po korak. Na tavu su dodali maslinovo ulje, listiće češnjaka, Rajska Bumblebee rajčice koje su dale dodatnu svježinu i slatkoću ovom bogatom jelu od morskih plodova. Sve su zatim podlili vinom te završili s mascarponeom za kremoznost.

Kuhanje je lakše kad uz sebe imaš dobro posuđe Kuhanje je lakše kad uz sebe imaš dobro posuđe (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Svježe dagnje, lignje i kozice za umak dostojan domaćih špageta Svježe dagnje, lignje i kozice za umak dostojan domaćih špageta (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Domaće špagete s umakom od morskih plodova Domaće špagete s umakom od morskih plodova (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Kuhanje je lakše kad uz sebe imaš dobro posuđe, a kako bi našim kandidatima sve ispalo ukusno i gotovo na vrijeme, pobrinula se Tognana sa svojim elegantnim tavama i loncima s neprianjajućim materijalima visoke kvalitete, kao što su keramika ili nehrđajući čelik. Uz posuđe Tognana naši su polaznici mogli razbuktati maštu i koristiti se raznim tehnikama prvi put bez straha da im umak zagori ili da im se nešto zalijepi.

Šapagete s plodovima mora i Rajska bumblebee rajčicama poslužili smo u Tognana tanjurima koji svojom bojom neodoljivo podsjećaju na Mediteran. Nakon što su polaznici napravili pauzu kako bi uživali u svojoj kreaciji, svoj bijeg na jug nastavili su pripremom otkoštenog zabatka mariniranog u medu i čiliju te izradom umaka guacamole. Emulziji od meda i čilija dodali su Vegetu Natur za meksička jela koja ima prepoznatljivi pikantni okus meksičke kuhinje, pa uz nju jela s lakoćom podsjećaju na specijalitete južne Amerike. A umjesto soli guacamole smo začinili Vegetom Natur koja je uz ljupčac, kurkumu, više vrsta raznog povrća te sol dala onaj neodoljiv i prepoznatljiv prirodni okus.

Umjesto soli guacamole smo začinili Vegetom Natur Umjesto soli guacamole smo začinili Vegetom Natur (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Kvalitetno meso našim je kandidatima omogućio Cekin, a kako ga pripremiti na nov način, naučio ih je chef Iličić.

Kvalitetno meso našim je kandidatima omogućio Cekin Kvalitetno meso našim je kandidatima omogućio Cekin (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Emulziji od meda i čilija dodali su Vegetu Natur za meksička jela Emulziji od meda i čilija dodali su Vegetu Natur za meksička jela (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Dok su pileći batci i zabatci stajali u marinadi, kandidati su pripremili umak guacamole, a jedinstvenom okusu doprinijele su Rajska rajčice, koje se uzgajaju u Svetoj Nedelji u blizini Zagreba. Koristili smo dvije vrste Rajska rajčica - Sunstream i Bumblebee- koje su idealne za maštovite salate i rustikalni quacamole poput našeg.

Meso će zbog meda poprimiti tamniju boju Meso će zbog meda poprimiti tamniju boju (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Dozu slatkoće umaku guacamole dale su Rajska rajčice Dozu slatkoće umaku guacamole dale su Rajska rajčice (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Marinirani Cekin pileći zabatci s guacamole umakom Marinirani Cekin pileći zabatci s guacamole umakom (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Posljednje jelo koje su na radionici naučili pripremati kandidati uključivalo je nekoliko komponenti i tehnika. Chef im je pokazao kako uz pomoć piletine Cekin ispeći batak sa zabatkom u komadu, a da pritom ne ostane sirov iznutra. Cekin domaće pileće meso jamči zdrav i lagan obrok bogat proteinima.

Cekin domaće pileće meso jamči zdrav i lagan obrok bogat proteinima Cekin domaće pileće meso jamči zdrav i lagan obrok bogat proteinima (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Meso su dovršili u pećnici Meso su dovršili u pećnici (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Zdravo je i varivo od crne leće za koje su polaznici dobili recept, a uz to je chef kombinirao carpaccio od Rajska rajčica preliven pestom od bosiljka. Za carpaccio od rajčica kao vrlo jednostavno jelo važno je koristiti najkvalitetnije i najukusnije rajčice na svijetu, stoga smo koristili čak dvije vrste Rajska rajčica. Tako su se na našem raznobojnom tanjuru našle slatke Rajska Sunstream žute i crvene rajčice te Rajska YOOM®, jedinstvene koktel-rajčice posebne po svojoj ljubičastoj boji te osvježavajućem, sočnom i egzotičnom okusu uz savršen spoj slatkog i kiselog. Koliko je Rajska rajčica bilo na tanjuru, toliko ih se i pojelo uz kuhanje – to dovoljno govori o njihovom jedinstvenom okusu i slatkoći. Rajska rajčice pokapane pestom i ukrašene listićem bosiljka čine idealno predjelo ili salatu kada se zaželite pobjeći na jug Italije.

  Rajska Sunstream žute i crvene rajčice te Rajska YOOM®, jedinstvene koktel-rajčice Rajska Sunstream žute i crvene rajčice te Rajska YOOM®, jedinstvene koktel-rajčice (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Za carpaccio od rajčica kao vrlo jednostavno jelo važno je koristiti najkvalitetnije i najukusnije rajčice Za carpaccio od rajčica kao vrlo jednostavno jelo važno je koristiti najkvalitetnije i najukusnije rajčice (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Carpaccio od Rajska rajčica preliven pestom od bosiljka Carpaccio od Rajska rajčica preliven pestom od bosiljka (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Kako jela servirati kao pravi chef, kandidatima je pokazao chef Stipan Iličić, a ukupnom dojmu pridonijeli su i prekrasni Tognana porculanski tanjuri azurno plave boje i oni marokanskog uzorka inspirirani Mediteranom.

Cekin pileći batak sa zabatkom s varivom od crne leće Cekin pileći batak sa zabatkom s varivom od crne leće (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Zadovoljni i siti, polaznici su otišli kući s novim znanjima, vještinama i poklonima naših partnera. Ponovno se družimo u prosincu, kada ćemo s novim polaznicima pripremati jela koja dozivaju Božić.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerima Tognana, Kenwood, Podravka, Cekin i Rajska rajčica po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju