Za pile s roštilja na limenci piva ne treba vam puno sastojaka, a rezultat je sočno i mirisno meso. Za idealne rezultate dobro je imati termometar za meso - digitalni termometar s daljinskim senzorom je osobito praktičan. Piletina je spremna za jelo kada termometar umetnut u najdeblji dio mesa pokazuje najmanje 74 °C.

Nakon pečenja unutrašnjost mesa ne bi smjela biti ružičasta, a sokovi trebaju biti bistri. Kad je riječ o pivu, birajte lager ili blago ale pivo svjetlije boje. Takva piva imaju blag okus koji će naglasiti aromu piletine, a da je ne preuzmu. Hladno pivo će samo usporiti proces pečenja pa iskoristite limenku zagrijanu na sobnu temperaturu.

Cilj je da temperatura roštilja bude između 160 °C i 190 °C, a vrijeme pečenja može varirati ovisno o njoj. Za bolji okus piletinu istrljajte domaćom ili kupovnom mješavinom začina.

Meksička mješavina

  • 1 i pol žlica čili praha
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1/2 žličice korijandera
  • 1 i pol žličica soli
  • 1/4 žličice kajenskog papra
  • 1/2 žličice crnog papra

Talijanska mješavina

  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 2 žličice suhog talijanskog začinskog bilja (origano, bosiljak, timijan...)
  • 1/2 žličice papra
  • 1 i pol žličica soli

Piletina s roštilja na limenci piva - sastojci:

  • 1 pile (oko 1,8 kg)
  • 2 žlice ulja
  • 60 g začinske mješavine (domaće ili kupovne)
  • 1 žličica krupne soli
  • 1 limenka piva (500 ml) minus 125 ml

Piletina s roštilja na limenci piva - priprema:

  1. Zagrijte roštilj (plinski ili na ugljen) na srednju temperaturu (160–190 °C). Pile premažite uljem sa svih strana. Utrljajte začinsku mješavinu i sol po cijeloj površini, uključujući i unutrašnjost. Otvorite limenku piva i izlijte četvrtinu (oko 125 ml). Pomoću noža izbušite još nekoliko rupa na vrhu limenke radi boljeg isparavanja.
  2. Nježno spustite piletinu preko limenke tako da limenka uđe u pileću šupljinu, a batci dodiruju rešetku da dobijete „tronožac“. U najdeblji dio pilećih prsa umetnite termometar za meso, ako ga imate.
  3. Stavite pile na roštilj, tako da nije na direktnoj vatri. Poklopite roštilj i pecite 60–90 minuta, ili dok temperatura u mesu ne bude oko 74 °C. Pažljivo maknite meso s roštilja (i limenku) – pivo će biti vruće! Ostavite meso da odmori 5–7 minuta, zatim ga poslužite.

  Gdje roštiljati u Zagrebu, a gdje možete dobiti kaznu? Gradske oaze za nezaboravna druženja s prijateljima Roštilj Jarun Bundek +0 Bundek