Kao što pod dlijetom vrsnih kipara od sirovog kamena nastaju remek-djela, tako se i naizgled obične sorte u rukama iskusnih vinara pretvaraju u poruke iz boce koje ispisuju priče o upornosti, kao i terroiru nekog prostora i vremena. Jedna od takvih, nepravedno zanemarenih sorti je i cetinka, domorotkinja korčulanskih vinograda koja je vinarima dugi niz godina bila u drugom planu. Pepeljuzi među sortama tek su posljednjih godina vinski stručnjaci počeli pridavati pažnju koju zaslužuje, a jedan od pionira među njima je enolog Matej Jovanov, koji ju je vinuo od Blata do zvijezda.

Vinarija Jovanov - 33 Vinarija Jovanov - 33 (Foto: Saša Prižmić)

Novo ruho cetinke 

Herbalne note cetinke nekoć su se većinom mogle namirisati tek između drugih sorti u vinima koja su nerijetko prolazila ispod radara, ali od (prek)jučer se glasnije priča o tome kako živahno leprša čašama, pomnije se prati ljeskanje zelenkastih tonova na ljetnom suncu, govori o nježnosti, svježini i pitkosti. Cetinka novo ruho može zahvaliti dobrim položajima, ograničenom urodu i vinima koja se najprije rade u vinogradu, a tek potom u podrumu.

Sve o tome zna Matej Jovanov, čija vinarija (baš kao i cetinka) najprije iznenadi, a potom i očara lakoćom uživanja u trenutku. Nakon što vas divlji put od glavne ceste odvede u pitomu oazu wine bara i kušaonice satkanih od kamena, zelenila i drveta lako je ondje ostati. I to dugo. U polaganom ritmu kušati. Istraživati cetinku, rukatac, pošip, plavac mali i syrah. Prošetati do slatkih trešanja i smazati kriomice nekoliko komada dok sunce na odlasku uranja u listove loze, oslikavajući kulisu za pamćenje.

Vinarija Jovanov - 19 Vinarija Jovanov - 19 (Foto: Saša Prižmić)

U zagrljaju vinograda 

Kad dođete kod Jovanova i udahnete mir kojim hipnotizira njegovo imanje, lako je smetnuti s uma planove samo da biste malo dulje uživali za stolovima u zagrljaju vinograda. Nećete biti niti prvi, a niti zadnji, što će vam potvrditi i domaćin, između priče o Crnom otoku bijelih vina i obiteljskoj vinariji u kojoj se pazi na svaki detalj. Ako ga pitate, možda vam kaže i ponešto o tome kako je odrastao s vinom zahvaljujući ocu Janku, kojeg će Korčula pamtiti kao velikog čovjeka, dugogodišnjeg enologa i upravitelja Poljoprivredne zadruge Čara - najstarijeg proizvođača pošipa, osnovane 1984. godine. Upravo je Čara proglašena kolijevkom te autohtone otočne sorte, koja je 1967. dobila status prvoga bijelog vina u Hrvatskoj zaštićenog geografskog podrijetla. Janko Jovanov bio je svojevrsni ambasador pošipa, zahvaljujući kojem je ta sorta pronašla put iz Čare u svijet.

Vinarija Jovanov - 21 Vinarija Jovanov - 21 (Foto: Saša Prižmić)

Oda pošipu 

Dok otvara bocu pošipa, prstima dodirujući zrake sunca i zlatne bobe s etikete, Matej će vam možda spomenuti i legendu o tome kako ta sorta ime duguje šipku. Navodno je svojeglava loza sasvim slučajno pronađena u šumi kako se penje po divljem grmu šipka prema suncu, a ostalo je povijest.

Pošip koji će vam natočiti prepoznaje se bez pogreške, a gutljaj po gutljaj mami zaobljeno tijelo i blaga mineralnost koja podsjeća na to gdje se nalazite. Ljubav prema otoku i minuciozan pristup vinskom naslijeđu, oca i sina naveli su da postanu čuvari tradicije i ambasadori sorti koje mogu puno, koje se zaslužuje otkrivati i piti.

Vinarija Jovanov - 11 Vinarija Jovanov - 11 (Foto: Saša Prižmić)

No zelena ambasada u pitomoj divljini Blata ne živi samo danju. Tople večeri omekšane zvukovima jazza, finih sireva i drugih zalogaja zovu na otkrivanje tamnih, kompleksnih nota Cuvéea u kojem se sastaju plavac i syrah. Nenametljiva punoća i buket aroma zrelog bobičastog voća u koje kao da možete zagristi spontano vode na tamniju stranu Matejevih etiketa, učvršćujući odluku o povratku Crnom otoku i njegovoj lakoći postojanja.

Šetnja Istarskim Sibirom: Pijana atrakcija koja zove na izlet podno Učke Pijana pruga - 5 Pijana pruga - 4 Oxy, lokalni +1 Pijana pruga - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju