U Savskoj ulici na tramvajskoj stanici, gdje su donedavno masni komadi pizze sanirali štetu od pokoje žestice viška ili previše piva iz obližnjih klubova osvanula je nedavno artisan pekarnica Kukuriku. Staklo na kojem je ispisan simpatičan recept za kroasan, crvena vrata i drski pijetao, putokaz su do malog, umjetnički uređenog prostora koji miriše na maslac. Unutra, fino složeni, čekaju razni pekarski i slastičarski proizvodi koji se rade od divljih kvasaca, bez aditiva i diskutabilnih dodataka. Integralni i bijeli kruh, baguette, focaccia, quiche ili brioche tek su dio ponude koja će vas dočekati na policama.

Bez obzira na cijene koje su osjetno veće u usporedbi s nekadašnjom pekarnicom, što je posve razumljivo obzirom na ponudu i kvalitetu sastojaka koja se koristi, Kukuriku je pun. Vlasnik Domagoj Kordić, koji je između ostaloga, pekao zanat u popularnoj Kroštuli, Prisavlju je donio malu revoluciju kruha, a nakon prvih znatiželjnika koji su došli proviriti što se krije u vitrini punoj boja i oblika, Kukuriku je zaslužio i stalne kupce. Male gužve ne smetaju, čak i koriste jer daju dovoljno vremena za biranje. Cruffin sacher ili pain suisse? Sendvič ili cimet rolica? Brioche ili keksi?

Kukuriku Kukuriku (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Sudeći po reakcijama kupaca treba probati sve, a nikako ne treba zaobići kroasane, pogotovo onaj s pistacijama. Hrskav, ali mekan, s velikodušnom količinom maslaca i pun okusa pistacija u kremi koja nije preslatka, kroasan je jedan od bestsellera zanatske pekarnice. Ako i ne govorite francuski ili "pekarski", prodavači će vam odgovoriti na sve nedoumice jer Kukuriku ne funkcionira kao na traci. Kvasci su divlji, ali pekari pitomi, kažu u pekarnici Kukuriku, gdje možete isprobati nove artisan zalogaje - ako već niste. 

Organsko, lokalno i nostalgično: Otvorena pekarnica i bistro Salo na Dolcu, glavni igrači mali proizvođači Salo - 8 Salo - 7 Salo - 6 +5 Salo - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju