Najbolja hrvatska slastičarka Petra Jelenić, vrhunski chef Tvrtko Šakota, uz čiju se hranu druži u restoranu Nav, te jedan od osnivača i vlasnika Cogito Coffee Roastersa Matija Powlison Belković krenuli su u zajedničku pustolovinu te u centru Zagreba prije tjedan dana otvorili Salo, bistro i pekarnicu u jednom.

Mjesto je to na kojem se susreću klasici hrvatske tradicije, kulinarska vještina koja se entuzijastično trenira godinama te istražuju zanemarene namirnice na pragu zaborava. Organsko, lokalno, sezonsko i nostalgično samo su neke od asocijacija koje ćete sresti u Salu. Kvaliteta i podrijetlo namirnice u prvom su planu, a glavni igrači su mali proizvođači.

I samo ime bistroa provocira da isprobate neka od jela bez kojih je teško zamisliti kulinarski habitus domaćih krajeva. Salo za salenjak, kojem se tepa da je "hrvatski kroasan", pod Petrinim rukama dolazi iz domaćeg slobodnog uzgoja, a kruh se radi od odležanog biodinamičkog organskog brašna i kukuruza osmoredca. Pšenica kakva se nekoć koristila i druge, žive namirnice bez kemije premisa su njihove ponude.

Salo - 4 Salo - 4 (Foto: Neva Zganec/PIXSELL)

Pekarski proizvodi, kolači, torte, štrukle i sendviči neka su od jela na meniju koja će diktirati sezona. Osim po kruh te slatke i slane zalogaje, na ugao Skalinske ulice i Opatovine u minimalističkom prostoru možete doći kako biste pijuckali pomno biranu kavu, napitke i čajeve.

Crofna: Hit mjesto u Zagrebu koje prodaje krafne s Domaćicom, Torticom i Banankom U Crofni možete naručiti i milkshake Krafna Bijeli Bueno Krafna Domaćica +1 Krafna Bananko

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju