Jeste li znali da tamna čokolada sadrži antioksidante koji su dobri za vaše srce? I da su neka istraživanja pokazala kako konzumiranje čokolade može smanjiti šanse za dobivanje moždanog udara? Ili da jednostavno čokolada poboljšava naše raspoloženje? Ovo zadnje vjerojatno svi znamo.

Pa, u to ime, zašto se ne biste počastili jednim slatkim izletom? Dva sata udaljena od naše granice, a manje od sat vremena od Graza, smjestila se tvornica iz bajke: Zotter tvornica čokolade.

Nemojte da vas naziv zavarava i da pomislite kako u ovu tvornicu mogu ući samo djelatnici. Riječ je o kombinaciji tvornice, muzeja, slastičarne, dućana i teatra koju godišnje posjeti preko 150 000 posjetioca.

Raj za čokoholičare

Po ulasku u tvornicu čeka vas kratki film o stvaranju čokolade – taman toliko da naučite nešto o procesu proizvodnje, ali i da isprovocira želju za degustacijom. Potom dobivate svoju keramičku žlicu i krećete u pohod.

Napomenut ćemo vam samo da pokušate biti razumni i ne pretjerate odmah u startu (pogotovo da se ne udavite već na prvoj fontani jer biste mogli požaliti – riječ je o čistom kakaovcu).

 

 

Najpopularnija tura tvornicom je klasična „Čokoladna tura s degustacijom“. U sat i pol razgledavanja i degustiranja otkrit ćete kako izgleda proces stvaranja čokolade i degustirati neke od čak 500 okusa i vrsta koje se ovdje proizvode: od klasičnog čoko moussea, marcipana i badema, do neobičnih kombinacija zvanih „Cola i kokice“ i „Bombon od konoplje“.

Razgled je moguć uz vodiča ili audio-vodič koji dolazi i na hrvatskom jeziku. Osim toga, u cijenu karte je uključen i posjet tzv. „Edible ZOO“. Bez brige, nije onako kako se čini – riječ je o idiličnoj farmi na okolnim zelenim brežuljcima, idealnoj za potrošiti koju kaloriju nakon degustacije. Pronaći ćete i simpatično „groblje propalih ideja“, posvećeno neuspjelim kombinacijama čokolade.

Druga popularna tura je „Čokolada i aperitiv“ tijekom koje kombinirate degustaciju čokolade i vina, piva ili limunade. Uz to dolazi i mala zakuska koja savršeno paše uz čašu vina.

Čokolada sa srcem i humanom misijom

Inače, čokoladne ture uključuju „čoko kino“ u kojem ćete vidjeti kako zapravo nastaje čokolada. Proces često nije sladak kao rezultat, no u Zotteru je barem usklađen s etičkim standardima.

 

 

Naime, Zotter posjeduje tzv. Fair trade certifikat. To znači da proizvođači (najčešće u zemljama u razvoju) dobivaju „fer cijene“ za svoje proizvode, te da se prilikom trgovine poštuju socijalni i ekološki standardi. „Kupujemo kakao direktno od naših farmera, plaćamo puno veću cijenu od svjetskog prosjeka, putujemo u regije gdje kakao raste i dovodimo farmere u našu tvornicu kako bi vidjeli postupak proizvodnje“, opisuju.

Primjerice, kupnjom čokolade „100% Peru“ pomažete njihovu kampanju „Kakao, a ne kokain“ u kojoj potiču peruanske farmere na legalnu proizvodnju kakaa, umjesto bavljenja ilegalnom trgovinom drogama. Ili recimo, kupite „SchokoBanane – čokoladu za školu“ i dio tog novca odlazi za školske obroke, kuhinje i kuhare u školama Ugande.

Ponosno naglašavaju svoju politiku proizvodnje koju zovu „od-zrna-do-kockice“ – sastojci su iz organskog uzgoja, izbjegavaju se umjetni okusi i aditivi, a prilikom proizvodnje pazi se na ekološke standarde. I sve to uspijeva: u ponudi ćete pronaći „normalne“ čokolade, veganske, čokolade bez laktoze i glutena, alkoholne čokolade…

Zotter je jedina tvrtka u Europi koja proizvodi čokoladu na taj način. Nije ni čudo što je proglašen jednom od najodrživijih tvrtki u Austriji, a samo popis osvojenih nagrada prelazi tri stranice A4 papira.

Tvornica, restoran, dućan, pa čak i ZOO

U sklopu tvornice nalaze se i dućan s čokoladama koje dolaze u više od 500 okusa i oblika: od klasičnih tabli, preko tekućih, do tematskih. Poželite li nekome pokloniti personaliziranu čokoladu, postoji i ta opcija na „čoko šanku za miješanje“, a uključuje i samostalno dizajniranje omota za čokoladu.

Tu su i kafić i restoran u kojem – osim čokoladnih delicija, naravno – možete isprobati i „normalna“ jela i pića. A na ture su dobrodošli i vaši četveronožni ljubimci.

 

 

Cijena ulaznice za Čoko turu s degustacijom iznosi 150 kuna za odrasle (za djecu do 3 godine ulaz je besplatan, a za one starije cijene variraju od 50 do 120 kuna). Tura koja uključuje zakusku i aperitiv koštat će oko 240 kuna za odrasle tj. punoljetne.

S obzirom da se uskoro bliži i Valentinovo, dio asortimana posvećen je romantičnim golupčićima i sretnicima koji će dan zaljubljenih proslaviti upravo ovdje. Realno, postoji li romantičnija opcija?

A dolazite li ovdje baš na svoj rođendan, pokažite osobnu na ulazu i čeka vas iznenađenje 😉

Mala sestra Beča: 7 zanimljivosti zbog kojih Graz privlači putnike Advent u Grazu - 4 +0 Advent u Grazu - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju